Un asteroid uriaș se apropie "potențial periculos" de Terra 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Oamenii de știință anunță că un asteroid gigantic va trece pe lângă Pământ / Foto: Pixabay
Oamenii de știință anunță că un asteroid gigantic va trece pe lângă Pământ / Foto: Pixabay

Un asteroid masiv, considerat un posibil ''ucigaş de planete'', va trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri și cu o viteză de 93.000 km/h, conform Live Science.

Acest asteroid "potenţial periculos" de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care s-au apropiat de Pământ în ultimul secol. Denumit 2011 UL21, asteroidul este un obiect de proximitate pentru Terra, orbita sa aducându-l ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) de Soare (aproximativ de 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece pe lângă Soare o dată la fiecare trei ani. Conform SpaceReference.org, observaţiile anterioare indică faptul că asteroidul are o lungime cuprinsă între 1,7 şi 3,9 kilometri, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, potrivit datelor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Asteroizi care au lovit pământul

 

Cu toate acestea, 2011 UL21 este de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor acum 66 de milioane de ani.

În cazul unei coliziuni cu Terra, acest asteroid ar putea provoca distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un "ucigaş de planete".

Asteroidul 2011 UL21 va trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri de Terra - mai aproape decât a fost în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect "potenţial periculos" de către NASA, chiar dacă distanţa este de 17 ori mai mare decât cea dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă deoarece este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

Asteroidul 2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la o distanţă de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA indică faptul că nu există niciun pericol ca un asteroid "ucigaş de planete" să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, trecând mai aproape decât orbitele unor sateliţi, dar fără riscul unei coliziuni, conform simulărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel