"La acest moment, nu sunt disponibile informaţii suplimentare", arată misiunea diplomatică. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, marţi, că protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului faţă de certificatul verde la locul de muncă nu au legătură cu libera exprimare şi cu jocul democratic.
El a susţinut că nicio maşină care aparţine corpului diplomatic nu a fost vandalizată. "Am întrebat dacă maşinile corpului diplomatic au fost vandalizate. Am înţeles că nu. În acest moment noi facem verificări cu privire la această infracţiune de distrugere şi cu siguranţă vom face verificări şi cu privire la modul în care jandarmii s-au achitat de sarcinile ce le reveneau în momentul în care protestatarii au forţat", a spus ministrul Afacerilor Interne.
Peste 2.000 de oameni au protestat, marți, în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerea certificatului COVID, manifestația fiind organizată de AUR. Manifestanții s-au împărțit în grupuri și au înconjurat clădirea Palatului Parlamentului, s-au urcat pe garduri, iar câteva sute au reușit să intre în curtea Senatului, unde accesul publicului nu este permis. SPP a blocat toate ușile, pentru a împiedica accesul protestatarilor. Circulația pe bulevardul Națiunile Unite a fost blocată.
Șeful Jandarmeriei Bucureşti, despre protest: „Adunarea a fost paşnică şi situaţia a fost sub control”
Protestatarii care au intrat, marţi, în curtea Senatului au fost permanent sub supravegherea jandarmilor şi nu au fost înregistrate alte incidente, a declarat şeful Jandarmeriei Bucureşti, Cătălin Stegăroiu, precizând că „adunarea a fost paşnică şi situaţia a fost sub control”. El a spus că o parte din manifestanți au intrat în curtea Senatului în mașinile parlamentarilor.
„Acest protest a fost organizat şi desfăşurat de o formaţiune politică din Parlamentul României împreună cu alte organizaţii civice, fără a fi asumat şi a fi declarat conform cadrului legal în vigoare, ceea ce este regretabil”, a declarat Cătălin Stegăroiu, comandantul Jandarmeriei București.
Jandarmii au decis să retragă dispozitivul pentru că manifestanţii ar fi putut fi răniţi „destul de grav” de jandarmi şi de poartă, a mai adăugat el. „Colegii mei au apreciat că dacă vor menţine dispozitivul, manifestanţi, persoane care participă la protest puteau să fie rănite destul de grav de jandarmi şi de poartă. Din acest motiv, pentru detensionare, s-a retras un pic dispozitivul, fiind permanent sub control, am avut un grup de 200-300 de persoane care au intrat în curtea Senatului, au fost permanent sub supravegherea noastră, nu au fost alte incidente. Ulterior, au părăsit curtea Senatului la îndrumarea forţelor de ordine”, a arătat Cătălin Stegăroiu, potrivit Agerpres.
Urmează sancțiuni și dosare penale
El a menţionat că în prezent se desfăşoară activităţi de identificare a protestatarilor şi de sancţionare a acestora. „Cu tot ce s-a întâmplat în jurul Palatului Parlamentului şi în curtea Senatului, împreună cu colegii de la Poliţia Capitalei, la acest moment, desfăşurăm activităţi de identificare a persoanelor, respectiv de sancţionare a acestora conform cadrului legal în vigoare. (...) Parte dintre acestea au fost identificate. Acum, la această oră, se fac identificări, se strâng probe cu privire la acţiunea acestora şi vă garantez că vor fi sancţionaţi, aşa cum am procedat de fiecare dată”, a afirmat şeful Jandarmeriei Bucureşti.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News