Un băiețel de patru ani a spart un vas vechi de 3500 de ani, în timpul unei vizite la muzeu

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Expoziția "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane", succes răsunător în Spania (Foto: Ministerul Culturii / FB)
Expoziția "Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane", succes răsunător în Spania (Foto: Ministerul Culturii / FB)

Incident nefericit într-un muzeu din Israel. 

Un băiețel de patru ani a spart accidental un vas vechi de 3.500 de ani, în timpul unei vizite la un muzeu din Israel, relatează ediția online a BBC.

Muzeul Hecht din Haifa a declarat pentru BBC că vasul datează din Epoca Bronzului, între 2200 și 1500 î.Hr., și era un artefact rar deoarece era atât de bine conservat.

Vasul fusese expus lângă intrarea muzeului, fără a fi protejat de sticlă, deoarece muzeul consideră că există un „farmec special” în a arăta descoperirile arheologice „fără obstrucții”.

Copilul a tras de vas pentru că ar fi crezut că se află ceva înăuntru 

 

Tatăl băiatului, Alex, a spus că fiul său „a tras puțin de vas” pentru că era „curios să vadă ce era înăuntru”, ceea ce a cauzat căderea acestuia.

Alex a mai spus că a fost „în șoc” când și-a văzut fiul lângă vasul spart și că, la început, a crezut că nu copilul lui a făcut asta. 

Cu toate acestea, după ce l-a calmat pe băiat, a vorbit cu agentul de securitate, a povestit Alex pentru BBC.

Citește și Un pește extrem de rar, supranumit „Peștele Apocalipsei”, a fost descoperit de niște pescari

Muzeul Hecht a declarat că copilul a fost invitat să revină la expoziție împreună cu familia sa pentru un tur organizat, după ce incidentul a avut loc cu câteva zile în urmă.

„Există cazuri în care obiectele expuse sunt deteriorate intenționat, iar astfel de situații sunt tratate cu mare severitate, inclusiv implicarea poliției”, a declarat Lihi Laszlo de la muzeu pentru BBC.

„În acest caz, însă, nu a fost vorba despre așa ceva. Vasul a fost deteriorat accidental de un copil mic care vizita muzeul, iar răspunsul va fi pe măsură.”

Vasul va fi restaurat și va fi pus înapoi pe poziție

 

Un specialist în conservare a fost desemnat pentru a restaura vasul, iar acesta va fi readus la locul său „în scurt timp”.

Tatăl băiatului, Alex, a spus că se vor simți „ușurați” să vadă vasul restaurat, dar a adăugat că le pare „rău” deoarece „nu va mai fi același obiect”.

Reprezentanții muzeului au declarat pentru BBC că „ori de câte ori este posibil, obiectele sunt expuse fără bariere sau pereți de sticlă”.

Și „în ciuda acestui incident rar”, muzeul a declarat că intenționează să continue această tradiție.

Vasul vechi de 3500 de ani, unul plin de istorie

 

Vasul a fost cel mai probabil folosit inițial pentru a transporta provizii locale, cum ar fi vinul și uleiul de măsline.

Acesta precede perioada Regelui David și a Regelui Solomon din Biblie și este caracteristic regiunii Canaan de pe coasta estică a Mediteranei.

Obiecte similare de ceramică descoperite în timpul săpăturilor arheologice sunt de obicei sparte sau incomplete atunci când sunt scoase la lumină, ceea ce face ca acest vas intact să fie „o descoperire impresionantă” atunci când a fost găsit, a adăugat muzeul.

Muzeul Hecht se află pe terenul Universității din Haifa, în nordul Israelului și deține printre multe altele obiecte de arheologie și artă.

Citește și O româncă a păcălit un pensionar spaniol cu aproape un milion de euro. I-a promis relație, deși s-au cunoscut într-un club de noapte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel