Un bărbat din comitatul Charlotte, pe coasta de sud-vest a Floridei, a murit din cauza faptului că ar fi folosit apă de la robinet infectată cu Naegleria fowleri, un microorganism cunoscut și sub numele de amiba "mâncătoare de creier".
Acest lucru a fost dezvăluit de departamentul de sănătate al statului, care, într-o notă, a precizat că persoana care a murit (a cărei identitate nu a fost dezvăluită) avea urme ale parazitului 'probabil ca urmare a spălărilor nazale cu apă de la robinet'. Locuitorii, precum și populația generală, au fost sfătuiți să folosească doar apă distilată sau sterilă atunci când pregătesc soluții de clătire a sinusurilor.
Un bărbat a murit după ce și-a spălat nasul cu apă de la robinet
Decesul datează de luna trecută, dar autoritățile - care continuă să investigheze incidentul - l-au făcut cunoscut abia acum.
"O anchetă epidemiologică este în curs de desfășurare pentru a înțelege circumstanțele specifice ale infecției", a declarat Jae Williams, membru al Departamentului de Sănătate din Florida.
Aceasta nu este prima dată când Naegleria fowleri apare în știri în SUA. În urmă cu aproximativ trei ani, alarma a fost dată în Texas, iar autoritățile au cerut oamenilor să nu folosească apa de la robinet pentru o perioadă de timp. Tot în 2020, în Florida, un băiat de 13 ani a fost infectat și a murit după o baie în lac.
Apa de la robinet, infestată cu Naegleria fowleri - amiba mâncătoare de creier
Naegleria fowleri este o specie de amibă termofilă din genul Naegleria, încrengătura Percolozoa. Este o specie liberă, care se hrănește cu bacterii, dar poate fi și patogenă, cauzând boala numită meningoencefalită primară amibiană. Acest microorganism este întâlnit în ape dulci: în lacuri, râuri și ape termale. Parazitul trăiește în mediul înconjurător, iar atunci când se înmulțește în apa caldă (peste 26 de grade Celsius) poate provoca infecții letale, ajungând la creier prin nervii olfactivi.
"În situații rare, această amibă poate provoca o infecție cerebrală numită meningoencefalită amibiană primară (PAM)", a explicat autoritatea sanitară. Principalele simptome ale celor care contractează parazitul sunt dureri de cap, febră, greață, vărsături, dezorientare, rigiditate a gâtului și pierderea echilibrului. De asemenea, pot apărea convulsii și halucinații. Simptomele încep, de obicei, la câteva zile după expunerea la microorganism.
"Cei care le experimentează după ce au înotat în lacuri sau râuri calde sau au folosit apă care nu este "sigură" pentru clătirea sinusurilor", avertizează Departamentul de Sănătate al SUA, "ar trebui să solicite imediat asistență medicală".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News