Un câine a luat variola maimuței. Ce înseamnă acest lucru pentru animalele noastre de companie și pentru alte specii?

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un câine a luat variola maimuței. Ce înseamnă acest lucru pentru animalele noastre de companie și pentru alte specii? / Foto: Unsplash
Un câine a luat variola maimuței. Ce înseamnă acest lucru pentru animalele noastre de companie și pentru alte specii? / Foto: Unsplash

Un câine a luat variola maimuței. Experții se tem că boala s-ar putea răspândi la animale, ceea ce ar face aproape imposibilă eradicarea ei.

Un ogar italian în vârstă de patru ani din Paris pare să fie primul câine domestic infectat cu variola maimuței. Cercetătorii au raportat că animalul a izbucnit în vezicule suspecte la 12 zile după ce stăpânii săi au dezvoltat leziuni pline de puroi. Testele au confirmat că aceeași tulpină de variolă de maimuță i-a infectat pe unul dintre cei doi bărbați și pe câinele lor.

Virusul, care se transmite prin contact fizic, a fost declarat în luna iulie o urgență sanitară internațională. În prezent, numărul cazurilor se ridică la 44.503 în 96 de țări și teritorii.

 

Acest caz canin a stârnit îngrijorări în rândul proprietarilor de animale de companie

 

Având în vedere apropierea pe care o împărtășim cu animalele noastre de companie, "acest lucru nu a fost neașteptat", spune Colin Parrish, profesor de virologie veterinară la Universitatea Cornell, care studiază virusurile canine nou apărute. A fost un risc teoretic, deoarece ne mângâiem și ne sărutăm câinii, îi îmbrățișăm pe genunchii noștri și împărțim mâncarea cu ei. Ei ne ling și adesea dorm cu noi, așa cum a făcut ogarul cu stăpânii săi, notează Parrish.

Deși câinele și-a revenit, acest caz canin a stârnit îngrijorări în rândul proprietarilor de animale de companie care se întreabă dacă ar putea contracta virusul de la câinii sau pisicile lor sau se tem că animalele lor de companie ar putea fi în pericol.

Aceste temeri sunt în mare parte nefondate, potrivit lui Parrish. "Nu reacționați exagerat. Nu intrați în panică. Riscul este foarte scăzut". Cu zeci de mii de infecții la om, dacă câinii ar fi fost foarte susceptibili, "am fi avut o mulțime de cazuri până acum", spune el, conform National Geographic.

Cu doar un singur caz documentat, el consideră că este sigur să duci câinii în parc sau la grădinița pentru câini.

 

Pot câinii să transmită virusul?

 

În general, se știu relativ puține lucruri despre variola maimuței la animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile, spune Jeff Doty, liderul echipei One Health pentru răspunsul la variola maimuței din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Studiul care documentează cazul ogarului nu a detaliat simptomele animalului sau gravitatea bolii, dar CDC a întocmit o listă cu posibilele simptome pe care le pot prezenta câinii: letargie, refuzul de a mânca, tuse, curgerea nasului sau a ochilor și o erupție veziculoasă.

Nu este clar dacă câinii care contractează acest virus îl pot transmite altor câini sau animalelor sălbatice, sau dacă ar putea să-l retransmită înapoi la oameni. Doty spune că acest lucru depinde de cantitatea de virus pe care o elimină și de modul în care o fac.

Dacă câinii sau alte specii pot amplifica în mod eficient și apoi împrăștia suficient de mult virus pentru a declanșa boala rămâne necunoscut, spune el. Și, deși cercetătorii au descoperit că unele animale, cum ar fi câinii de preerie, par să fie capabile să răspândească variola maimuței prin secreția nazală și fecale, "pur și simplu nu știm acest lucru pentru câini".

Parrish notează că, ipotetic, dacă te-ai freca de un câine cu leziuni, ai putea lua virusul, dar "cel mai mare risc rămâne contactul de la om la om".

 

Cum să vă protejați animalul de companie - și pe dumneavoastră

 

În timp ce numărul de cazuri continuă să crească, "majoritatea populației generale nu riscă să contracteze variola maimuței", a declarat Mike Ryan, directorul executiv al Programului de Urgențe Sanitare din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o conferință de presă de săptămâna trecută. El a adăugat că "animalele nu reprezintă un risc pentru oameni în acest moment".

De fapt, oamenii prezintă mai mult un risc pentru animale. Agențiile de sănătate publică subliniază faptul că cei care contractează variola maimuței trebuie să evite contactul cu animalele de companie, animalele de fermă și alte animale captive, precum și cu animalele sălbatice.

În cazul în care animalele de companie nu au fost expuse, CDC recomandă ca proprietarii simptomatici să le încredințeze membrilor familiei sau altor persoane care se ocupă de ele, până când acestea se recuperează - și să dezinfecteze casa înainte ca animalele să se întoarcă acasă. Dacă acest lucru nu este posibil, agenția recomandă izolarea animalelor și ținerea lor în carantină timp de 21 de zile.

 

Animalele nu trebuie puse în contact cu substanțe chimice

 

CDC avertizează împotriva încercărilor de a da animalele de companie în dezinfectanți, alcool, dezinfectant pentru mâini sau alte substanțe chimice care le-ar putea otrăvi.

În cazul puțin probabil în care ați fost diagnosticat cu variola maimuței, iar animalul dumneavoastră de companie prezintă leziuni sau dezvoltă două sau mai multe simptome în decurs de 21 de zile de la expunerea la dumneavoastră, agenția vă sfătuiește să vă chemați medicul veterinar.

Vigilența este necesară. Există vaccinuri eficiente pentru oameni și "ar trebui să încercăm să controlăm și să eradicăm virusul de la oameni dacă putem", spune Parrish. Nu există vaccinuri autorizate disponibile pentru câini sau pisici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel