„Aproape că poți atinge Era glaciară”, a postat Adrienne Ghaly, specialist în cercetare în domeniul științelor umaniste ale mediului din UVA, alături de o fotografie a dintelui antic înfipt în noroiul râului, în apropiere de orașul Coldfoot, conform Daily Mail.
Ea a precizat că Universitatea din Alaska Fairbanks a descoperit prima dată fosila masivă a mamuților dispăruți acum aproximativ 10.000 de ani - în urmă cu un an sau doi și a fixat-o de malul râului cu ajutorul unor frânghii.
În Alaska, rămășițele mamuților au fost desemnate fosile de stat
„U Alaska Fairbanks îl monitorizează de când a fost expus”, a scris Ghaly pe Twitter. „Ei au o cameră fixată pe el și au legat frânghii (liniile negre) de el pentru a se asigura că nu cade în râu. L-au scanat pentru a vedea dacă sunt mai mulți colți de mamut, dar nu - doar unul singur”.
Oricât de neobișnuit ar părea să găsești un os de elefant preistoric pe țărm, în Alaska găsirea rămășițelor de mamut este atât de frecventă, încât în 1986 rămășițele acestei creaturi au fost desemnate fosile de stat.
Schelete, dinți și chiar carcase cu conținutul stomacului încă intact au fost găsite în statul nordic, precum și în Siberia.
Mamuții ajungeau la aceeași mărime ca și elefanții din zilele noastre și cântăreau aproximativ șase tone, dar erau acoperiți de blană și aveau urechi mai mici.
Știința poate deduce o mare parte din viața unui mamut doar cu ajutorul colților
Cercetarea oaselor lor a devenit atât de sofisticată, folosind analiza detaliată a izotopilor, încât anul trecut cercetătorii au reușit să urmărească viața și moartea unui mamut mascul în vârstă de 17.000 de ani pe care l-au numit "Kik".
„Din momentul în care se nasc și până în ziua în care mor, au un jurnal, iar acesta este scris în colții lor”, a declarat Pat Druckenmiller, paleontolog și director al Muzeului Nordului de la Universitatea din Alaska.
„De obicei, Mama Natură nu oferă astfel de înregistrări atât de convenabile și pe toată durata vieții unui individ”.
Kik a fost un mamut mascul în vârstă de 28 de ani care a trăit în timp ce Pământul se afla încă în plină epocă glaciară, deși Alaska era în mare parte lipsită de ghețari.
Prin analiză, Dr. Matthew Wooller și colegii săi din cadrul Alaska Stable Isotope Facility de la Universitatea din Alaska, au reușit să determine că animalul străvechi se hrănea cu iarbă și a rămas în cadrul turmei până la vârsta de 15 ani, când a părăsit turma, așa cum fac elefanții din zilele noastre.
Mamutul a călătorit mult, iar cauza decesului a fost lipsa de hrană
Studiul lui Wooller a arătat lungimea călătoriei lui Kik.
„Nu este clar dacă era un migrator sezonier, dar a acoperit un teren serios”, a declarat Wooller. „A vizitat mai multe părți din Alaska la un moment dat în timpul vieții sale, ceea ce este destul de uimitor când te gândești cât de mare este această zonă”.
Creatura pare să se fi născut în centrul Alaskăi, dar a murit pe versantul nordic al statului, deasupra Cercului Artic, departe de locul unde a fost găsit colțul lui Ghaly. Cercetătorii au descoperit că mamutul a murit probabil de foame după ce s-a rătăcit într-o zonă cu puțină iarbă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News