Un copil ucrainean dispărut a fost localizat la un aliat al lui Putin: „Au vrut să i șteargă identitatea. Trebuie să o aducem înapoi"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un aliat politic cheie al lui Vladimir Putin a adoptat un copil răpit dintr-o casă de copii ucraineană, potrivit unor documente descoperite de Panorama de la BBC. Serghei Mironov, liderul în vârstă de 70 de ani al unui partid politic rusesc, figurează în dosarul de adopție al unei fetițe de doi ani, care a fost luată în 2022 de o femeie cu care este acum căsătorit.

Copilul, numit inițial Margarita, a fost unul dintre cei 48 care au dispărut de la Casa Regională de Copii din Kherson atunci când forțele rusești au preluat controlul orașului. Înregistrările arată că identitatea fetiței a fost schimbată în Rusia.

Aproximativ 20.000 de copii care, potrivit guvernului ucrainean, au fost luați de forțele ruse de la începutul invaziei la scară largă în 2022. Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin și al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupusa deportare ilegală a copiilor ucraineni pe teritoriul controlat de Rusia, cu intenția de a-i îndepărta definitiv din propria lor țară.

Guvernul rus afirmă că nu deportează copiii ucraineni, ci îi evacuează pentru a le oferi protecție împotriva războiului.

 

Ce s-a întâmplat cu Margarita



BBC a colaborat cu investigatorul ucrainean pentru drepturile omului, Victoria Novikova, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Margarita și cu ceilalți copii. Novikova a pregătit un dosar cu noi dovezi pentru procuratura generală din Ucraina, care îl va preda CPI.

Misterul din jurul Margaritei a început atunci când o femeie într-o rochie lila a apărut la spitalul de copii din Kherson, unde fetița de 10 luni era tratată pentru un atac de bronșită în august 2022.

Margarita era cea mai tânără rezidentă a casei de copii din localitate, care se ocupa de copiii care aveau probleme medicale sau ai căror părinți își pierduseră custodia sau muriseră. Mama Margaritei renunțase la custodie la scurt timp după nașterea ei, iar tatăl ei nu se știa unde se află.

Dr. Nataliya Lyutikova, care a condus tratamentul sugarilor la spital, a declarat că era un bebeluș zâmbitor care iubea să îmbrățișeze oamenii.

Femeia în liliac s-a prezentat ca fiind "șefa afacerilor cu copii din Moscova", își amintește Dr. Lyutikova.

La scurt timp după ce femeia a plecat, Dr. Lyutikova spune că a primit apeluri telefonice repetate de la un oficial numit de ruși, care fusese recent pus la conducerea casei de copii. 

 

"I-au luat din mâinile noastre și i-au dus afară"



În decurs de o săptămână, Margarita a fost externată din spital. În dimineața următoare, personalul de la casa de copii a fost rugat să o pregătească pentru o călătorie.

"Ne-a fost frică, tuturor le-a fost frică", a declarat Lyubov Sayko, o asistentă medicală de la azil.

Ea a descris cum bărbați ruși - unii în pantaloni de camuflaj în stil militar, unul cu ochelari negri și o servietă - au sosit pentru a o lua pe fată.

"Parcă era ceva desprins dintr-un film", a spus ea.

Dar acesta a fost doar începutul. Șapte săptămâni mai târziu, Igor Kastyukevich, un parlamentar rus îmbrăcat în uniforme militare, a sosit la domiciliu și, împreună cu alți oficiali, a început să organizeze deportarea celorlalți copii, inclusiv a fratelui vitreg al Margaritei, Maxym.

"I-au luat din mâinile noastre și i-au dus afară", a declarat dna Sayko.


Trenul de la miezul nopții

 

Timp de cinci luni, BBC a încercat să dea de urma Margaritei și a celorlalți 47 de copii, colaborând cu Victoria Novikova.

Găsirea copiilor rătăciți într-un loc atât de vast precum Rusia, o țară cu o suprafață de peste 17 milioane de kilometri pătrați, nu este o sarcină ușoară.

Prima sarcină a fost identificarea misterioasei femei în liliac care a vizitat-o pe Margarita la spital în august anul trecut.

Victoria a descoperit un document rusesc care autoriza transferul Margaritei la un spital din Moscova pentru analize medicale. Pe document era menționată o femeie: Inna Varlamova. O căutare pe rețelele de socializare a confirmat că ea era femeia misterioasă.

În urma unor căutări suplimentare, au descoperit că Varlamova lucrează în parlamentul rus, deși nu este clar în ce calitate, și că deține o proprietate în Podolsk, lângă Moscova.

 

Ce s-a întâmplat cu peste 40 de copii luați de forțele rusești



Panorama investighează ce s-a întâmplat cu peste 40 de copii luați de forțele rusești dintr-o casă de copii din Kherson. Realizatorii, în colaborare cu jurnaliști din Ucraina, descoperă certificate de naștere falsificate, o adopție secretă și o pistă de dovezi care duc până la parlamentul rus.

Cu numele Innei Varlamova în mână, Panorama a obținut apoi dosare de tren de la surse din interiorul Rusiei. Acestea au arătat că a ajuns în Ucraina ocupată în aceeași zi în care martorii spun că Margarita a fost luată din casa de copii.

Mai târziu în acea noapte, la ora 12:20, Varlamova a luat trenul înapoi la Moscova, cu bilete de întoarcere suplimentare.

Dovezile sugerează că Margarita a fost răpită în acest tren de la miezul nopții.

 

I-au schimbat numele și actele



Dar de ce? O sursă rusă a furnizat apoi o altă informație crucială: un document care arată că Varlamova se căsătorise recent cu liderul partidului politic Serghei Mironov.

Mironov, fost parașutist, este liderul Partidului Rusia Justă - parte a opoziției autorizate de stat din Rusia - și îl susține pe președintele Putin. El a fost sancționat de o serie de țări occidentale, inclusiv de Marea Britanie și UE.

Apoi a venit o dezvăluire cheie. Am accesat un certificat de naștere, creat în decembrie anul trecut, pentru o fetiță de 14 luni pe nume "Marina". Părinții copilului au fost numiți Inna Varlamova și Serghei Mironov. Înregistrarea era neregulată, nefiind înregistrată în original.

Ziua de naștere a lui "Marina" era trecută ca fiind 31 octombrie 2021 - aceeași zi în care s-a născut Margarita.

"Când am văzut că ziua de naștere a Marinei era aceeași cu cea a Margaritei, mi-am dat seama că ee era”, a declarat Victoria.

Prin intermediul unor surse rusești anonime, echipa de investigatori a primit acum dosarul de adopție al Margaritei. Margarita Prokopenko a fost redenumită Marina Mironova, după numele tatălui ei adoptiv Serghei Mironov. Locul ei de naștere figurează ca fiind Podolsk.

Decrete de adopție

 

Convenția de la Geneva, care definește ceea ce constituie o crimă de război, spune că este ilegală deportarea civililor în timp de război, cu excepția cazului în care este esențială pentru securitate sau din motive militare imperative și este temporară. Convenția interzice, de asemenea, schimbarea statutului familial al unui copil.

Atunci când președintele Putin și comisarul său pentru copii, Maria Lvova-Belova, au fost acuzați de CPI la începutul acestui an, instanța a susținut că deportarea ilegală a sute de copii ucraineni din orfelinate și case de copii a fost făcută cu "intenția de a îndepărta definitiv acești copii din propria lor țară".

Acest lucru a urmat deciziei președintelui Putin de a emite decrete care au avut ca efect facilitarea adoptării de către ruși a copiilor ucraineni.

"Nu avem adopții", a declarat ea luna trecută. "Acesta este un fapt foarte important, deoarece adopția înseamnă că copilul devine pe deplin nativ. Îi poți schimba numele de familie, prenumele, patronimicul [al doilea nume], îi poți schimba locul de naștere".

 

Moscova afirmă că va reuni copiii cu familia doar în anumite condiții

 

Moscova afirmă că va reuni copiii cu familia sau prietenii dacă se face o cerere legitimă și dacă aceștia călătoresc pentru a-i lua. Însă mulți părinți nu știu unde se află copiii lor, iar procesul de căutare și recuperare a acestora este dificil și complex.

Un singur copil de la Casa de copii din Kherson a fost adus înapoi în Ucraina. Luna trecută, Viktor Puzik, în vârstă de trei ani, care se afla în instituție în așteptarea unei operații pentru o problemă de sănătate, a fost preluat din Crimeea de mama sa, Olha.

Aceasta a spus că așteptarea pentru a ști că este în siguranță a fost o agonie.

"Mă tot gândeam, unde este, cum este? Este în viață sau nu? Totul mi-a trecut prin minte", spune femeia.

 

„Autoritățile ruse încearcă să șteargă identitatea copiilor”



Investigatorul ucrainean pentru drepturile omului, Victoria Novikova, vrea să îi găsească pe toți copiii dispăruți de la Casa de copii din Kherson, dar este îngrijorată că în curând ar putea deveni de negăsit.

"Timpul nu este de partea noastră", spune ea. "Problema este că [autoritățile ruse] încearcă să șteargă identitatea copiilor atunci când eliberează certificate de naștere sau chiar pașapoarte rusești".

Între timp, ea nu și-a pierdut speranța de a o întoarce pe Margarita în Ucraina. Nu a găsit încă rude care să o poată lua pe Margarita, așa că ea însăși a fost numită tutore legal al fetiței de către guvernul ucrainean și are în plan să solicite autorităților ruse să o returneze.

"Lumea trebuie să știe despre existența Margaritei. Au vrut să o șteargă. Trebuie să o aducem înapoi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel