Un englez mutat într-un sat din Hunedoara spune că aici se simte liber: "Am redescoperit sentimentul de libertate"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Englezul stabilit în România
Englezul stabilit în România

Un englez s-a mutat în satul Hărțăgani, din judetul Hunedoara, care în ultimii ani a devenit casă pentru mai mulți străini. Leyton Shawn spune că, față de Anglia, în România s-a păstrat simțul libertății.

Hărțăgani, un sat din județul Hunedoara, a devenit a doua casă pentru mai mulți străini veniți din Anglia, Germania, Olanda, dar și pentru români care au trăit mult timp în Occident. Unii dintre aceștia afirmă că aici, la poalele Munților Metaliferi, și-au regăsit libertatea, scrie publicația Adevărul.

La 20-30 de kilometri de Deva, satele din comuna Băița se află într-un peisaj spectaculos, specific Munților Metaliferi.

Așezările sunt caracterizate de creste vulcanice cu forme neobișnuite, care au captat imaginația localnicilor și atenția cercetătorilor.

În perioada comunistă, mii de oameni lucrau în minele de la Băița și în cariera de calcar Băița - Crăciunești, însă după 1990 exploatările miniere au fost închise, iar populația a început să părăsească aceste locuri.

Satul Hărțăgani din comuna Băița amintește acum de comunitatea diversă pe care o aveau unele localități din Munții Metaliferi în trecut, când sute de oameni din Transilvania, din Țările Române, din Imperiul Austro-Ungar și din alte colțuri ale Europei se stabileau aici, atrași de aurul din adâncuri.

Astăzi, nou-veniții sunt atrași de frumusețea și liniștea acestor locuri, accesibile și datorită proximității față de Deva și prețurilor mai mici comparativ cu alte zone.

„Am descoperit acest loc prin soția mea, originară din Maramureș, dar care a studiat la Deva. Ea cunoștea zona din perioada școlii. Veneam aici în vacanțe, iar când am decis să ne mutăm, părea că acest loc oferea un echilibru perfect între peisaj și apropierea de oraș. Oamenii din zonă au fost foarte primitori și deschiși cu mine. Singura mea dificultate a fost limba română. Am învățat doar puțin, suficient cât să mă descurc. Dar românii au fost răbdători cu mine,” a povestit Leyton Shawn, un englez stabilit în Hărțăgani împreună cu soția sa româncă, scrie sursa citată

Leyton a mărturisit că înainte de a ajunge în România, știa puține lucruri despre ea, în afară de relatările despre „orfelinatele groazei” din anii ’90 și despre Revoluția din 1989. A fost însă surprins de frumusețea locurilor și de ospitalitatea oamenilor.

Acum locuiește într-o gospodărie situată la poalele Bulzului din Hărțăgani, lângă un deal cu formă piramidală.

„Și eu provin dintr-o zonă rurală din Anglia, dar pare complet diferită de ceea ce am găsit în România. Când merg în Anglia, totul mi se pare aglomerat și chiar opresiv. Aici, în special în satul Hărțăgani, am redescoperit sentimentul de libertate. Aici s-au păstrat spiritul comunității și tradițiile din trecut. Este un loc unde vremea încă dictează activitățile zilnice. Mă simt în armonie cu acest loc,” a spus Shawn.

Cei doi se ocupă cu terapii naturiste și biorezonanță, iar zona Băiței oferă un mediu ideal pentru astfel de activități.

„Când am ajuns aici, multe case erau de vânzare, iar oamenii plecau din zonă. În timp, români care au lucrat în SUA, Canada și Europa au revenit, și aici s-au stabilit și familii din Olanda, Anglia, Germania,” povestește Shawn.

David, un alt străin stabilit în Hărțăgani, a ajuns aici acum un an, după ce a explorat mai multe zone din România. După ce și-a achiziționat o casă veche în sat, a decis să rămână și să o restaureze.

„România este mult mai bogată în resurse naturale decât își imaginează europenii. Am fost profund surprinși de ceea ce am găsit aici. Ne-au plăcut oamenii și locurile. A fost dragoste la prima vedere,” a declarat David.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel