Un escroc în criptomonede a înșelat oameni de pe toată planetă cu patru miliarde de dolari. A fost arestat miercuri 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un escroc în criptomonede a reușit să înșele oameni cu o sumă totală de aproximativ patru miliarde de dolari americani. 

Într-o poveste care pare ruptă dintr-un thriller hollywoodian, un bărbat de 54 de ani din regiunea austriacă Stiria, stabilit într-o zonă de la marginea orașului Graz, a devenit cunoscut prin diverse idei de afaceri „inovatoare.” În timpul pandemiei, acesta a importat milioane de măști de protecție din China, reușind să obțină profituri considerabile. Totuși, activitatea sa principală a fost mereu în domeniul investițiilor.

Promisiuni de câștiguri uriașe

În 2019, alături de un partener, stirianul a lansat o platformă de criptomonede înregistrată în Dubai, care le promitea investitorilor randamente de până la 300% într-un timp scurt. Această promisiune a atras milioane de investitori din întreaga lume, care sperau la câștiguri rapide. Din păcate, realitatea a fost cu totul alta. Mai multe relatări din presă indică faptul că pagubele s-ar ridica la peste patru miliarde de dolari americani, relatează publicația austriacă Krone. 

După ce partenerul său suedez a fost arestat în Turcia în luna iulie, situația s-a complicat rapid pentru austriac. Deși era urmărit de autorități, acesta a călătorit la Istanbul la sfârșitul lunii august pentru a-și vizita partenerul încarcerat la închisoarea Maltepe. Pentru a deruta poliția, a rezervat camere în trei hoteluri diferite, dar acest truc nu a funcționat. În septembrie, a fost reținut de forțele speciale turce și de agenți ai serviciilor de informații.

Potrivit publicației „Takvim”, bărbatul a încercat să șteargă datele de pe telefonul său în momentul arestării, însă fără succes.

Confirmarea arestării

 

Ministerul de Externe al Austriei a confirmat că un cetățean austriac a fost arestat la Istanbul, menționând că reprezentanții consulatului sunt în contact atât cu familia acestuia, cât și cu autoritățile locale. Între timp, sute de investitori păgubiți au demarat acțiuni legale împotriva platformei criptografice a stirianului, care, deși se bucură de prezumția de nevinovăție, se află acum în arest, în așteptarea procesului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel