Mike Parrish, din Kelvedon Hatch, în Essex, susține că familia sa va putea supraviețui în fostul buncăr guvernamental timp de până la 30 de ani dacă președintele rus și Marea Britanie vor fi implicați într-un conflict nuclear.
Fermierul în vârstă de 76 de ani, din a cincea generație, are stive de "conserve", "apă" și chiar propriul sistem de canalizare în buncăr, care a fost desemnat cândva să fie ocupat de premier și de înalți funcționari de stat, care ar fi condus țara din subteran, dacă Marea Britanie ar fi suferit un atac nuclear.
Fermierul a cumpărat adăpostul de la guvern în 1994
Explicând în detaliu afacerea, Mike a declarat pentru Express: "Sub amenințarea de expropriere obligatorie [guvernul] a luat acești 25 de acri în mijlocul fermei, a dărâmat dealul, a construit buncărul, l-a pus la loc, iar apoi am cultivat peste el pentru ca rușii să nu știe că este aici".
Mike spune însă că nu este suficient loc pentru toată lumea și spune că a decide cine își asigură un loc este ca și cum ai alcătui o "listă de nuntă".
El a explicat: "Când vine vorba de asta, este ca o listă de nuntă, pentru că, evident, ar trebui să ai părinții tăi, fiica ta, cele mai apropiate persoane. Să îl primim și pe prietenul fiicei noastre? Ei bine, probabil că da, dacă sunt împreună de ceva vreme."
A continuat: "Și astfel devine un fel de listă de nuntă. Și apoi ajungi în partea de jos. Și atunci îl vrei pe tipul care poate schimba un bec probabil, pentru ca viața să poată continua după aceea."
Cu toate acestea, soția lui Mike i-a spus că nu se va muta acolo dacă se întâmplă ce e mai rău. El a spus: "Soția mea, de exemplu, nu ar veni aici. Nu este nimic mai rău decât să fii aici jos timp de șase luni, fără să știi prea multe. Așa că ea face parte din tabăra care ar vrea să meargă și să stea afară și să vadă ce se întâmplă."
Un loc rezervat în buncăr costă între 30.000 și 500.000 de lire sterline
Cu toate acestea, Mike nu este convins că poziția soției sale este una înțeleaptă, dar sunt mulți alții care au încercat să își asigure un loc în buncăr pentru o taxă consistentă.
"La 11 septembrie 2001, am avut peste 200 de persoane... o parte a înțelegerii a fost că, în acele zile, am spus că pentru 30.000 de lire sterline, vă vom garanta spațiul dumneavoastră, aici jos în buncăr, timp de 10 ani", a spus el.
În contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să facă ravagii, Mike spune că acest lucru a stârnit din nou interesul: "Deci acum avem Ucraina... și am avut 15 persoane de data aceasta. Dar, bineînțeles, doar dacă aveți 500.000 de dolari în active lichide, vom vorbi cu voi.
Pentru că veți sta aici jos timp de 10-15 ani, veți dori multă mâncare. Oamenii sunt superficiali, știți, încă mai cred că te duci în subteran, te ridici [a doua zi] dimineața și continui să lucrezi - nu va fi așa. Dacă se va întâmpla așa ceva [un atac nuclear], și tu vei fi sub pământ și vei sta acolo jos atât timp cât va fi nevoie."
Buncărul are rol de muzeu în prezent și poate fi vizitat
Buncărul, deși operațional, este elementul central al afacerii lui Mike cu centrul de activități de pe amplasament. El a spus: "Buncărul în sine este un muzeu... turiștii vin și se plimbă, evident. Turul durează aproximativ o oră și jumătate, pentru care ei ne plătesc o taxă. Avem, de asemenea, cabluri de tiroliană și frânghii înalte în partea de sus, pentru că atunci când oamenii vin pentru o zi, vor să facă ceva.
În acea oră și jumătate cât durează să facă turul buncărului, este nevoie de altceva. Așa că avem un traseu de aventură cu corzi înalte pentru copii. Avem, de asemenea, la fermă, cea mai bună cursă de noroi din țară... avem o pădure sălbatică, cum îi spunem noi, unde grupurile de cercetași pot petrece o zi alergând prin noroi, făcând alte tiroliene și alte obiecte imposibil de escaladat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News