Un fost șef al mafiei italiene cere ajutor disperat, după ce a ajuns să doarmă într-o mașină: "Ajutați-mă să trăiesc"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un fost lider al unei aripi mafiote din Calabria cere ajutor cu disperare: "Sunt fără protecție și trebuie să locuiesc în mașina mea. Mă urmăresc peste tot și îmi este frică".

Acestea sunt cuvintele de disperare ale unui fost șef al mafiei din Calabria, care ulterior a ales să colaboreze cu justiția. Timp de 14 ani, a trăit la Mestre ca informator pentru justiție.

Giuseppe (nume fictiv), în vârstă de 47 de ani, a fost timp de trei ani șeful uneia dintre cele mai puternice bande din Calabria, fiind implicat în traficul de droguri, arme și extorcări. El și-a ispășit pedeapsa pentru faptele sale: mai întâi a fost închis, apoi a fost arestat la domiciliu. Ulterior, a decis să se predea autorităților și să devină informator. Timp de 14 ani, mărturiile sale au contribuit la destrămarea propriului clan.

În această perioadă, a trăit departe de Calabria, la Mestre, cu o nouă identitate, fără loc de muncă și fără a avea contacte cu viața sa anterioară, conform cerințelor programului de protecție a martorilor. Acest lucru era o raritate pentru mafia 'Ndrangheta, comparativ cu Cosa Nostra și Camorra, în trecut existând doar în jur de 70 de astfel de cazuri, iar acum sunt aproape 400.

Acum un an, crezând că pericolul a trecut, Giuseppe a decis să părăsească programul de protecție, s-a mutat într-un alt oraș și în mai a deschis un bar. "Am început încet, dar lucrurile mergeau bine", spune el. "În ultimii ani nu am reușit să fac mare lucru, dar am învățat să gătesc și am vrut să folosesc această abilitate. Ceea ce nu știam este că în Veneto sunt zone unde mafia 'Ndrangheta are ochi peste tot. Fantomele trecutului s-au întors".

Visul i s-a destrămat rapid

 

Visul său de a începe o viață nouă a durat doar șase luni. În noiembrie, sora lui Giuseppe a primit un mesaj de avertizare de la un prieten: "Știu unde locuiește și unde este barul lui. Vor acționa în curând. Toți sunteți în pericol". Giuseppe a fost forțat să vândă barul cu 35.000 de euro, la jumătate din prețul de cumpărare, și să dispară rapid, renunțând la casa în care se mutase recent.

Giuseppe, soția și cei trei copii ai lor s-au mutat în străinătate, la fratele său. Înainte de a pleca, Giuseppe a mers la poliție, a depus o plângere și a cerut să fie reintegrat în programul de protecție a martorilor. "Am primit un telefon de la Minister și mi s-a spus că trebuie să merg în Calabria, în orașul meu, pentru a depune cererea. Cum așa? Singur, fără escortă? Mi-au spus că nu există altă soluție. Am acceptat și am plecat. Acolo, am așteptat ore întregi în fața clădirii să fiu primit. Le-am cerut să mă lase măcar să intru: nu știu ei la ce riscuri mă expun?"

Riscurile despre care vorbește sunt cât se poate de reale. În trecut, Giuseppe a fost împușcat, iar o rudă a sa, confundată cu el, a fost ucisă. Foștii săi asociați din mafie nu au uitat de el, iar răzbunarea este o amenințare reală. "Am fost un mafiot. M-am alăturat găștii de tânăr, influențat de prieteni. La început am fost doar un simplu membru, dar am avansat rapid în clan după ce liderii au fost arestați", spune el.

Giuseppe are multe infracțiuni la activ

 

Giuseppe a fost cel care ținea conturile bandei, o organizație care făcea mulți bani din arme, droguri și extorcări. "Am comandat și câteva crime, dar nu toate au fost duse la capăt. Totuși, am ales să părăsesc acea lume și să ajut justiția să lupte împotriva ei. Cu toate acestea, am fost abandonat acum, când am cea mai mare nevoie."

Ministerul de Interne i-a respins cererea de reintegrare în programul de protecție, spunând că "momentan, condițiile nu sunt îndeplinite".

Între timp, fratele său i-a mai putut găzdui familia numeroasă, iar Giuseppe, soția sa și copiii lor au ajuns pe stradă. "Am dus cei doi copii mai mari în Lombardia, la o altă rudă. Dar de 50 de zile eu, soția mea, fiica cea mică de 14 ani și cumnatul meu locuim în mașină. Mâncăm doar sandvișuri și nu mai știu gustul unei farfurii de paste. Sunt falit, mai am bani pentru doar o săptămână. Sunt dezamăgit de instituții, de statul care a beneficiat de ajutorul meu timp de 14 ani și acum mă lasă fără protecție. Am cerut ajutor de la polițiștii cu care am colaborat și mi-au spus că acum sunt un civil și că nu pot face nimic. E adevărat, sunt un civil, dar sunt și un familist. Cer doar o cazare temporară pentru cinci sau șase luni, ca să mă pot repune pe picioare și să le ofer un viitor copiilor mei".

În ultimele luni, Giuseppe a apelat la diverse persoane și instituții. "Am contactat președintele Regiunii, pe Luca Zaia, pe patriarhul Francesco Moraglia, serviciile sociale ale municipiului și asociații private. Unii au încercat să mă ajute, dar nu au reușit. În rest, am fost plimbat de la un birou la altul, de la o persoană de contact la alta, iar acum sunt aici, în mașina mea, îngrozit că cineva ar putea să mă împuște sau să mă omoare în somn. Am renunțat la acea viață de criminal: chiar dacă sunt disperat, nu voi face nimic care să mă ducă înapoi acolo. Mi-am jurat mie și copiilor mei că voi trăi onest pentru tot restul zilelor mele. Dar acum, vă rog, ajutați-mă să trăiesc."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel