Un genetician român de la Cambridge, despre evoluţia COVID-19 în România: „Mă uit aşa un pic, ca la un spectacol”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge, Anglia, a explicat cât de periculoasă este tulpina din Marea Britanie şi cum ar trebui să reacţionăm cu toţii în acest moment, mai ales că tot mai multe persoane se infectează cu noua tulpină.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că au mai fost raportate două noi cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK - linia genetică B.1.1.7, la Școala generală nr. 28 din Capitală

Două persoane care locuiesc într-un district din apropierea Londrei au fost testate pozitiv cu varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud, deşi nu au avut contacte cu persoane care au călătorit în acea ţară.

Locuitorii din zonă vor efectua teste pentru coronavirus pe care le vor primii prin poştă. Autorităţile sanitarre din Anglia, au declarat că testul va fi efectuat chiar şi de cei care nu au simptome de COVID-19. Până în prezent 105 britanici s-au infectat cu varianta sud-africană de coronavirus.

 

Mircea Iliescu: „Ar trebui să fim foarte îngrijoraţi în general de ceea ce se întâmplă”

 

Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge, Anglia, a explicat la Antena 3 cât de periculoasă este tulpina din Marea Britanie şi cum ar trebui să reacţionăm cu toţii în acest moment.

„Răspunsul simplu este că ar trebui să fim foarte îngrijoraţi în general de ceea ce se întâmplă. Mă uit aşa un pic, ca la un spectacol, la ce se întâmplă în România. La noi aici (n.r Londra) este lockdown, lumea nu prea iese, în România văd că mergem la fitness, la munte, la baruri.

Realitățile sunt altele. Aici lumea este foarte îngrijorată şi în multe alte ţări europene. Acum e ca în acele glume sunt şi vești bune şi vești rele”.

 

Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge: „Vaccinurile ne protejează de forme mai severe ale bolii”

 

„Vestea bună, vaccinul AstraZeneca a fost aprobat la noi în Europa, ceea ce înseamnă că vom primi aproape 1 milion de doze în următoarele două luni, în România. Deci, împreună cu vaccinul Pfizer asta ar însemna că putem probabil să vaccinăm aproape 1 milion de oameni, până la sfârșitul lui martie.

Deci, dacă reuşim să vaccinăm încă un milion de bătrâni vulnerabili ar fi o mică victorie, pentru că ei vor fi protejaţi împotriva bolii severe din cazul în care se infectează după aceea când va veni un nou val”, a spus pentru Antena 3 Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge, Anglia.

 

Din cauza tulpinei de Marea Britanie este foarte posibil să vorbim la finalul lui martie de 9000 poate 20000 de noi cazuri

 

„E periculoasă pentru că e infecţionasă şi toate tările îşi iau acum măsuri de precauţie. Portugalia este aproape copleşită de noua variantă, nu prea mai sunt paturi, am înţeles la terapie intensivă, ei fiind mai aproape de UK, probabil, că majoritatea cazurilor sunt din cauza acestei tulpini noi.

Şi alte ţări din Europa, repet, sunt îngrijorare şi este o cursă contracronomentru. Cu cât vaccinăm mai mult, mai repede cu atât putem să prevenim îmbolnăvirile într-un nou val, care vine mai devreme sau mai târziu", a mai spus Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge, Anglia.

„Important este că avem două vaccinuri care funcţionează, mai avem două vaccinuri are au apărut în testele clinice, cele de la Novavax şi Johnson & Johnson care tocmai au arătat nişte rezultate bune.

Vestea mai puţin bună este că varianta din Africa de Sud pare să le facă mai puţin eficiente, dar aceste vaccinuri par să protejeze împotriva bolii severe. De fapt asta este ceea ce ne interesează pe toţi, măcar dacă nu poate să oprească să ne îmbolnăvim, să tuşim, măcar să nu ajungem la spital şi, vaccinurile astea noi, care au fost publicate în studii, pare că fac acest lucru", a mai spus geneticianul.

 

Varianta sud africană nu este atât de frecventă în Europa

 

Întrebat de ce mass-media nu scrie negru pe alb că aceste vaccinuri au eficienţă şi în aceste cazuri, Mircea Iliescu a precizat că în primul rând varianta sud africană nu este atât de frecventă în Europa, deci noi acum ne luptăm cu varianta clasică şi varianta din Marea Britanie.

„Vaccinurule pe care le avem acum sunt aproape 100% sigure că ele funcţionează foarte bine cu aceste variante. Ce infectări avem acum în Europa, vaccinurile pe care le facem ne vor împiedica să ne mai îmbolnăvim grav cu acest virus.

Varianta sud Africana este ceva la care trebuie să ne uităm spre vară-toamnă pentru că odată ce oamenii vor fi vaccinaţi este posibil ca această varianta să ducă la reinfectări. Şi dacă ar duce se pare că vaccinul ne va apăra adică, nu ne vom îmbolnăvi grav chiar dacă vom lua şi această varinată nouă sud-africană şi, în plus, toate companiile de vaccinuri lucrează la o nouă varianta care să fie la fel de eficientă şi în cazul variantei din Africa de Sud", a mai spus Mircea Iliescu, genetician la Universitatea Cambridge, Anglia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel