Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații privind bombardarea instalației de luni de zile, de când forțele rusești au preluat controlul asupra acesteia în martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Reînceperea bombardamentelor de duminică a declanșat noi temeri legate de un posibil dezastru la sit.
"Centrala riscă un accident nuclear. Am fost în negocieri cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) toată noaptea", a declarat directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, citat de Interfax.
Rosatom controlează instalația prin intermediul unei subsidiare de când președintele Vladimir Putin a ordonat în octombrie ca Rusia să confiște în mod oficial centrala și să transfere personalul ucrainean către o entitate rusă. Kievul spune că transferul de active echivalează cu un furt.
AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei
AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei, ceea ce, potrivit lui Likhachev, ar fi posibil doar dacă ar fi aprobat de Statele Unite.
"Cred că distanța mare dintre Washington și Zaporojie nu ar trebui să fie un argument pentru ca Statele Unite să amâne decizia privind o zonă de securitate", a declarat acesta, citat de Interfax.
"Acesta va fi un precedent care va schimba pentru totdeauna cursul istoriei. Prin urmare, trebuie făcut totul pentru ca nimeni să nu aibă în minte să încalce securitatea centralei nucleare", a declarat acesta, citat de TASS.
'La limită' în bombardamentele din apropierea reactorului nuclear de pe linia frontului ucrainean
Ucraina a scăpat la limită de un dezastru în timpul luptelor din weekend care au zguduit cea mai mare centrală atomică din Europa cu o ploaie de obuze, unele dintre ele căzând în apropierea reactoarelor și avariind o clădire de depozitare a deșeurilor radioactive, a declarat organismul de supraveghere nucleară al ONU.
Nu a fost clar care dintre părți a fost responsabilă pentru cel puțin o duzină de explozii la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei de la scurt timp după ce a invadat țara pe 24 februarie, dar care se află peste râul Dnipro de zonele controlate de Kiev.
Bombardamentele au avut loc în timp ce bătăliile au avut loc mai la est, în urma mișcărilor de trupe din jurul orașului Kherson, recent recucerit de Ucraina, mai la sud de-a lungul Niprului.
Oricine a tras asupra centralei și-a asumat "riscuri uriașe și s-a jucat cu viețile multor oameni", a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). "Vorbim de metri, nu de kilometri.
"Am fost norocoși că nu s-a produs un incident nuclear potențial grav. Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși", a declarat Grossi duminică târziu într-un comunicat, descriind situația ca fiind "la limită".
Bombardarea repetată a centralei în timpul războiului a stârnit îngrijorarea cu privire la un dezastru grav în țara care a suferit cel mai grav accident nuclear din lume, topirea de la Chornobyl din 1986.
Nivelul de radiații a rămas normal și nu au fost raportate victime, a declarat AIEA. Deși nu a existat un impact direct asupra sistemelor de siguranță și securitate nucleară, "bombardamentele s-au apropiat periculos de mult de acestea", a declarat Grossi conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News