Un IT-ist se plânge de noile taxe: "Înainte îmi luam un apartament la fiecare 3 luni. Acum supraviețuiesc" 

Narcis Popa |
Data publicării:

Majorarea taxelor pentru IMM-uri a stârnit o uriașă revoltă din partea antreprenorilor. Unii dintre IT-iștii care lucrează pe microintreprinderi spun că deja caută țări unde să-și mute firmele. 

Cazul care ne-a atras atenția este al unui IT-ist care se revoltă de creșterea taxelor și spune că în urmă cu cinci ani reușea din profitul pe care-l obținea să-și cumpere un apartament la fiecare trei luni. 

"Eu văd la mine…acuma 5 ani tot atât munceam…tot același prețuri aveam … si o duceam foarte foarte bine. Îmi permiteam un apartament la 3 luni. Acuma….tot același volum de lucru este, tot același prețuri…dar supraviețuiesc…" spune acesta pe un grup dedicat afaceriștilor.

Iată și captura conversației:

1. -imagine fara descriere- (discutie-it-2.jpg)

Noile taxe îi revoltă pe antreprenori 

 

Deși se susține la unison că statul bagă mâna adânc și nedrept în buzunarele afaceriștilor români odată cu introducerea noilor taxe, există și participanți la discuție care l-au taxat pe IT-istul care s-a lăudat cu veniturile sale mari. Unul dintre ei spune că la ce sume a câștigat, sigur nu l-ar fi afectat să plătească 16% impozit, în loc de 30%:

"Acum, pe de o parte si la drept vorbind, sistemul fiscal existent in Romania a fost, este si va ramane relativ inechitabil, cu o gramada de exceptii si reguli neclare, exceptii si reguli care au tot fost exploatate ani la randul de diverse domenii sau categorii sociale. De exemplu, intr-o postare anterioara mentionati ca acum cativa ani va puteati cumpara un apartament o data la 3 luni astfel incat, la drept vorbind, daca va permiteati lucrul respectiv inseamna ca v-ati fi permis si un impozit de 16 in loc de 3%. Mai mult, sa luam pragul micro de 500.000 de EUR (nu mai zic de cel existent pana anul trecut), apai la cifra aia de afaceri nu mai vorbim de micro ci de o afacere in toata regula si exemplele pot continua. Pe de alta, ramane marea intrebare in privinta a cum gestioneaza statul roman veniturile si cum i-am putea determina sa o faca mai eficient, mai ales ca, uitandu-ma la rata de participare la alegeri, ea e tot mai mica sau, in cel mai bun caz, a stagnat in ultimii 10-15 ani," i-a răspuns cineva. 

IT-istul spune că a reușit să facă foarte mulți bani pentru că lucra pe piețe mai bogate decât cea românească și are tarife foarte mari.

"Tarifele mele sunt si erau mult peste cele de la noi. Din cauza asta am preferat sa nu lucrez cu romani, mai ales ca stau bine pe alte piețe…de ce sa ma încurc la negociat si discutii…când se poate mult mai simplu? Nu am făcut-o cu rea intenție…doar ca a fost si este mai practic si mai usor….si…cum a zis si cineva intr-un comment…eu nu am făcut concurenta deloc nimănui din România…niciodată," a mai spus acesta. 

Unii dintre antreprenori vor să organizeze proteste

 

Unii dintre antreprenori se arată chiar dispuși să participe pentru prima dată în viața la proteste. 

"Asta este o discutie pe care toti ar trebui sa o salvam si sa vedem incotro o sa o luam. Din 2011 antrepenor pe aceiasi firma, taxe la zi toate cele. In decembrie am facut prostia sa nu imi bag cartea de munca si am trecut de la 3% la 16% ( si pentru ca legea in Romania este tampita chiar daca faceam angajarea pana la 1 ianuarie 2024 ramaneam tot la 16% ) ca si solutie am ales sa fac o alta firma cu angajat din primele zile ca sa raman la 1% si ce le dau pentru salariu ( si nu este minim pe economie). Acum aflam ca este posibil sa trecem de la 1% la 3%, deci tot de la noi astia mai mici se traga. Posibil pana in decembrie daca au deficit mare sa ne treaca la 16% :)). Nu am fost la nici un prostest pana acum in 30 de ani, dar daca se organizeaza unul pe tema majorarilor taxelor pentru Micro, sunt primul prezent," a scris un deținător de IMM. 

"Poate se trezesc si astia si realizeaza ca cel putin domeniul de IT poate sa fie relocat oriunde in lume.Pana la urma si o firma offshore de oriunde din lume, atata timp cat are 0% impozit pe venit/profit este perfecta. Si se trimit dividendele in tara, unde platesti 10% impozit pe ele plus cas/cass plafonat (hopefully). Asta ca sa ii ai curati. Altfel..." a scris altcineva. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel