Un italian a ieșit din comă și crede că suntem în anul 1980. Nu-și recunoaște soția, fiul și nu știe ce este un telefon mobil

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Luciano, bărbatul care s-a trezit din comă crezând că e 1980
Luciano, bărbatul care s-a trezit din comă crezând că e 1980

Un italian a ieșit din comă după un accident auto și a crezut că este în 1980. Nu își recunoaște soția și copilul, dar face eforturi pentru a-și reconstrui viața.

Cotidianul italian Corriere Dela Serra prezintă povestea impresionantă a unui bărbat care a ieșit din comă și a trebuit să ia viața de la capăt. Un accident grav petrecut în 2019 i-a schimbat viața lui Luciano D'Adamo, un bărbat din Roma, care s-a trezit din comă cu convingerea că se află în anul 1980. În urma unui incident în care a fost lovit de o mașină, Luciano a petrecut o perioadă lungă în comă, iar la trezire, a descoperit că mintea lui îl transportase cu 39 de ani în trecut, la vârsta de 24 de ani, când lucra la aeroportul Fiumicino, scrie sursa citată.

Deși are 63 de ani, bărbatul era convins că are 24

 

La momentul accidentului, Luciano era un bărbat de 63 de ani, însă, la trezire, era convins că este tânărul de 24 de ani care lucra ca ofițer de operațiuni la sol. Experiența sa de după comă a fost un adevărat șoc: el a povestit că, atunci când și-a recăpătat conștiința, a cerut să își sune mama. Asistenta i-a oferit un telefon mobil, un obiect pe care nu-l mai văzuse niciodată, dar nici nu știa că mama sa murise cu ani în urmă. 

Când soția lui a intrat în cameră, Luciano a fost surprins să fie apelat pe nume de o femeie pe care nu o recunoștea, deși aceasta era aceeași persoană cu care era logodit la vârsta de 19 ani. Timpul, însă, și-a lăsat urmele, iar Luciano nu a putut să o identifice din cauza anilor trecuți. A urmat un alt moment de uimire când fiul său, un bărbat de 30 de ani, a intrat în cameră. Pentru Luciano, părea imposibil ca această persoană să fie copilul lui, deoarece mintea lui rămăsese blocată în trecut, în data de 20 martie 1980.

Momentul cel mai tulburător pentru el a fost atunci când s-a privit în oglindă și a văzut reflexia unui bărbat cu părul cărunt și fața marcată de trecerea timpului. A fost o traumă imensă pentru cineva care, în mintea sa, era încă tânăr.

Întoarcerea la realitate a fost brutală

 

Luciano a avut nevoie de sprijin psihologic și de răbdarea personalului medical pentru a înțelege că suferise o pierdere de memorie cauzată de un traumatism cranian grav. El și-a amintit cum, la scurt timp după trezire, a călătorit cu o mașină echipată cu un sistem de navigație GPS, un alt element care l-a lăsat perplex, deoarece singura hartă a Romei pe care o cunoștea era versiunea imprimată a ghidului Tuttocittà.

Acum, bărbatul lucrează ca om de serviciu într-o școală, iar contactul cu copiii îl ajută să se reintegreze treptat în societate. Procesul nu a fost unul ușor, însă relația sa cu micuții este facilitată de faptul că între timp a devenit bunic. Într-un interviu, Luciano a mărturisit că și-a regăsit câteva amintiri vagi despre nepotul său, probabil reminiscențe din discuțiile avute de familie lângă patul său de spital.

Deși fragmente din trecut încă revin la suprafață, bărbatul admite că nu recunoaște multe dintre persoanele care îl salută pe stradă, dar se preface politicos că le cunoaște. „Din când în când, întâlnesc pe cineva care mă salută. Este sigur că este un vechi prieten, dar nu știu cine este. Totuși, din politețe, mă prefac că îl recunosc și îi răspund”, a declarat Luciano.

Viața bate filmul

 

Povestea sa amintește de filmul *Quando*, regizat de Walter Veltroni în 2023, în care protagonistul trece printr-o experiență similară. Luciano a spus că, vizionând acest film, s-a regăsit în povestea personajului principal, care suferă un accident în 1984 și se trezește mulți ani mai târziu într-o lume complet diferită. „Uneori, realitatea depășește fantezia”, a concluzionat el, reflectând asupra propriei sale vieți, care, deși pare desprinsă dintr-un scenariu de film, este cât se poate de reală. 

 

--------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel