Franța. Un jurnalist din Moldova, maltratat de trei conaționali la Marsilia pentru că s-a declarat român și a condamnat Rusia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Vlad Hatman (foto: Facebook)
Vlad Hatman (foto: Facebook)

Poetul și jurnalistul moldovean Vlad Hatman a fost agresat brutal de către trei conaționali pentru că și-a exprimat opiniile critice față de agresiunea rusă în Ucraina și în R. Moldova și s-a declarat român. 

Evenimentul regretabil a avut loc vineri, 10 noiembrie, în orașul Marsilia, unde atât agresorii, cât și victima, lucrează. Incidentul s-a petrecut în fața a doi copii, care, plângând, le cereau agresorilor să înceteze. Poliția franceză este implicată în anchetă pentru a stabili responsabilitățile în acest caz grav.

Chiar dacă este cunoscut pentru activitatea sa la diverse posturi de radio și televiziune din Chișinău, Vlad Hatman lucrează în construcții în Franța începând din 2019, pentru a-și întreține familia. În prezent, el contribuie la distanță cu înregistrări pentru "Vocea Basarabiei". Cu toate acestea, veniturile obținute nu sunt suficiente, mai ales că este tată a patru copii, iar soția sa, actrița Elena-Frunze Hatman, directoare a Teatrului „Alexei Mateevici” din Chișinău, se pregătește să aducă pe lume al cincilea copil. Trei dintre copiii lui Vlad au devenit cunoscuți prin participarea lor în filmul „Siberia în oase”.

În Marsilia, Hatman împărțea o cameră cu A.S., un alt moldovean care deținea și cetățenia română. În înregistrările audio realizate de jurnalist în cadrul discuțiilor cu acesta, se observă că A.S. susținea cu entuziasm invazia rusă în Ucraina și prezența militară rusă în R. Moldova. De asemenea, el exprima critici la adresa României și a unei posibile uniri a statelor românești în familia europeană. În replică, jurnalistul încerca să-l convingă că R. Moldova nu este o țară, ci un drum construit de Stalin.

Hatman povestește că în ziua incidentului, doi alți moldoveni necunoscuți lui, însoțiți de doi copii, l-au vizitat pe colegul său de cameră. În timpul unei discuții care a degenerat, aceștia au început să glorifice Rusia și URSS. Simțind pericolul, jurnalistul a înregistrat polemica care a escaladat și a condus la violență, amintindu-le interlocutorilor săi despre deportări, foametea organizată, războiul din Transnistria și insistând să-i convingă că sunt români și că R. Moldova este un stat fictiv. La auzul acestor argumente, oaspeții s-au năpustit asupra lui, în timp ce cei doi copii îi implorau să înceteze sub țipetele îngrozite.

Un jurnalist din Moldova, maltratat de trei conaționali  în Franța

 

Victima relatează că a fost bătută cu picioarele și pumnii în cap, față și burtă. În timp ce zăcea în sânge, cei doi agresori i-au atras atenția că, dacă va colabora cu poliția, își va părea rău întreaga viață. Colegul său de cameră, martor la aceste evenimente, nu a intervenit pentru a-i opri pe agresori. Aceștia i-au smuls telefonul din mână, iar dimineața, Hatman a constatat că memoria aparatului fusese ștearsă complet.

M-au bătut cu picioarele și cu pumnii în cap și în față, și în burtă. Când stăteam întins în sânge, cei doi m-au avertizat că, dacă voi conlucra cu poliția, o să-mi pară rău toată viața. Colegul meu de cameră doar se uita, fără a fi măcar tentat să-i oprească. Mi-au smuls telefonul din mână, iar dimineața am văzut că au curățat memoria aparatului. Era șters absolut tot - telefonul meu era o bucată de sticlă goală”, susține victima, potrivit Jurnal.md.

În urma incidentului, jurnalistul a fost declarat temporar incapacitat de muncă de către medicii francezi, iar poliția a deschis un dosar pentru anchetă. Hatman a depus plângere doar împotriva lui A.S., deoarece nu cunoaște identitatea celorlalți doi agresori. Intenționează să informeze Ambasada României și Consulatul R. Moldova de la Paris despre acest incident, deoarece agresorii sunt cetățeni atât români, cât și moldoveni. Jurnalistul presupune că cei trei agresori au părăsit Franța, având în vedere că A.S. se pregătea să plece în Italia. În același timp, Hatman este îngrijorat pentru securitatea familiei sale și solicită sprijinul autorităților din țara sa.

A dat în mine cu pumnii și cu telefonul meu de pe noptieră. M-a lovit cu telefonul în cap de câteva ori, eu stăteam culcat, nici nu vorbeam. Înainte de a pleca, m-a amenințat și el că va fi și mai rău de mine, dacă anunț poliția. Urmează să văd ce se întâmplă, pentru că am sesizat organele de drept din Franța”, precizează jurnalistul.

Vlad Hatman: „Am ajuns un român într-o baltă de sânge, agresat de pseudoromâni“

 

Situația este cu atât mai alarmantă, cu cât jurnalistul consideră că a devenit ținta acestor agresiuni din cauza unor mentalități defectuoase ale unor moldoveni, care obțin cetățenia română în scopuri materiale, dar în realitate nutresc dispreț față de România. Hatman denunță această atitudine și afirmă că, în loc să profite de șansa de a munci în Europa, acești indivizi manifestă o ură nemotivată față de țara lor de origine.

Toată nebunia asta a fost alimentată de legile junglei, inclusiv de către colegul meu de cameră, căruia îi spuneam totdeauna că sunt român. Iar pentru că i-am spus adevărul, am ajuns un român într-o baltă de sânge, agresat de pseudoromâni. (...)Niciodată nu voi înțelege cine sunt indivizii care au redobândit cetățenia româna și muncesc în Europa, în timp ce urăsc România și pe români, aduc laude Moscovei și exclamă că sunt moldoveni. A fi „moldovAn” este de fapt o rasă nouă în istoria omenirii”, a adăugat Vlad Hatman.

Jurnalistul se întreabă retoric cine sunt acești indivizi care obțin cetățenia română și muncesc în Europa, dar în același timp disprețuiesc România și românii, aducând laude Moscovei și afirmând că sunt moldoveni. Consideră că a fi "moldovAn" reprezintă, de fapt, o rasă nouă în istoria omenirii. Hatman subliniază că această problemă a mentalităților tulburi este o realitate cu care s-a confruntat încă de la sosirea sa în Franța, fiind expus unor rezultate hibride ale școlii sovietice. În ciuda acestei situații dificile, el exprimă recunoștința față de puținii prieteni care înțeleg această problemă, deși recunoaște că aceștia sunt în număr redus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel