Un lanț de supermarketuri existent în toată Europa a ridicat salariul minim la 5.000 de euro pe lună

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Angajații lanțului de supermarketuri Aldi din Elveția vor avea de anul viitor un salariu minim de aproximativ 5.000 de euro pe lună. Compania a anunțat acest lucru, explicând că este o modalitate de a preveni ca lucrătorii să aibă "probleme economice".

Lanțul de supermarketuri Aldi a anunțat că angajații sucursalei sale din Elveția vor avea un salariu minim de 4.700 de franci elvețieni timp de treisprezece luni, începând cu ianuarie 2024, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 2,4% față de situația actuală. Ajustând cursul de schimb, vorbim de aproape 5.000 de euro pe lună ca salariu minim. În plus, în pachetul salarial va fi inclusă o primă la sfârșitul anului și un voucher de cumpărături în cadrul lanțului, în timp ce cei care lucrează cu contract de ucenic vor primi un abonament telefonic gratuit la Aldi Suisse Mobile.

Compania a făcut cunoscut faptul că această măsură se datorează creșterii puternice a costului vieții în Elveția. Jérôme Meyer, directorul general al Aldi în Elveția, a mai spus că este vorba de o mulțumire pentru angajamentul "excepțional" al angajaților și pentru a se asigura că aceștia "nu au probleme financiare în vremuri dificile". Aldi Suisse are aproximativ 3.900 de angajați într-un total de 242 de magazine din țară.

 

Alte două lanțuri concurente vor crește salariile

 

În Elveția, ca și în Italia, nu există un salariu minim legal valabil pe întreg teritoriul Confederației. Cu toate acestea, există zone care îl prevăd: este la latitudinea fiecărui canton și municipalitate să decidă în această privință. Sau, ca în cazul de față, de către companii. Chiar și Coop și Migros, două lanțuri care concurează cu Aldi, au decis să crească nivelul salariului minim pentru cei care lucrează în locațiile lor din Elveția.

În ceea ce privește restul țării, cantoanele Neuchâtel, Geneva și Jura prevăd toate un salariu minim, la fel ca și cantonul Ticino, unde lucrează zeci de mii de transfrontalieri italieni: aici salariul minim este de aproximativ 20 de franci elvețieni pe oră. Unele municipalități, precum Basel și Zurich, au, de asemenea, un salariu minim fix. Acesta este un instrument pentru a face față costului vieții și pentru a limita cazurile de muncă precară.

În ciuda faptului că este răspândit în unele zone ale țării, salariul minim a fost respins în trecut, atunci când s-a vorbit despre introducerea lui în toată Elveția. În 2019 fusese adoptată o lege care prevedea stabilirea pragului la 20,25 CHF pe oră. Dar, de fapt, acesta este astăzi opțional și, de fapt, mulți - mai ales în cantoanele de frontieră - nu îl aplică. În cazul navetiștilor transfrontalieri, motivul este uneori acela că sunt persoane care sunt dispuse să se "mulțumească" cu un salariu sub acest prag, având în vedere diferența de cost al vieții între cele două țări: astfel, angajatorii au de câștigat plătind mai puțin decât ar fi trebuit cu un angajat rezident în Elveția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel