Un medic român explică dezastrul din sistemul 112 din Germania: "Nu vine medic. Dacă aveți noroc, ați scăpat" - VIDEO

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Românul lucrează ca medic în Germania
Românul lucrează ca medic în Germania

Un medic român care activează în Germania a stârnit un val de reacții pe TikTok, după ce a postat un clip în care a descris disfuncționalitățile sistemului de urgență 112 din această țară. Acesta a atras atenția asupra faptului că, în multe cazuri, ambulanțele trimise la intervenții nu sunt însoțite de medici, punând astfel în pericol viața pacienților. Concluzia sa e simplă: "Dacă aveți noroc, ați scăpat!".

Un medic român care activează în Germania a tras un semnal de alarmă cu privire la gravele probleme din sistemul de urgență 112 din această țară. Într-un videoclip postat pe TikTok, acesta a explicat cum, din lipsa banilor, echipajele de urgență sunt trimise frecvent fără medici, punând astfel în pericol viața pacienților.

"Ai sunat la 112 în Germania pentru că ai probleme de sănătate? Îți doresc mult succes!", începe medicul român mesajul său. Potrivit acestuia, dacă dispecerul interpretează greșit simptomele descrise de pacient, există riscul ca acesta să nu beneficieze de prezența unui medic la fața locului.

"În primul rând, viața ta este în mâinile unui dispecer care, dacă interpretează greșit datele care i le transmiți, s-ar putea să-ți trimită o echipă fără medic. De fapt, interesul este să-ți trimită o echipă fără medic. De ce? Pentru că medicul costă bani. Și bani nu mai sunt”, explică el.

Cum funcționează sistemul 112 în Germania: Intervențiile cu medic, tot mai rare

 

Situația s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani, spune medicul, care oferă un exemplu concret din experiența sa: „În zona în care activez eu, erau acum 4-5 ani în medie 8 până la 10 intervenții cu medic pe 24 de ore. De ieri până astăzi nu am avut niciuna”.

Explicația nu ține de o îmbunătățire a stării de sănătate a populației, ci de lipsa resurselor financiare. "De ce? Oamenii sunt mai sănătoși, probabil. Nu. După cum vă spuneam, nu sunt bani”, adaugă el.

Medicul român spune și cât este plătit pentru fiecare intervenție: "Eu primesc, în plus față de cât sunt plătit pe oră, 50 de euro de pacient, de intervenție. Brut. Este enorm, bineînțeles, pentru un sistem medical german. Deoarece punga este goală. Și de aceea, vă trimit echipe fără medic. Dacă aveți noroc, ați scăpat".

Vin asistenți cu atribuții extinse care pot administra medicamente

 

Pentru a compensa lipsa medicilor, sistemul german de urgență a introdus o categorie de asistenți medicali cu atribuții extinse, numiți Notfallsanitäter. Cu toate acestea, medicul român atrage atenția că această soluție poate avea efecte negative.

"Dacă nu ai noroc, s-ar putea să primiți niște medicamente în excesul de zel al noilor Notfallsanitäter, niște asistenți medicali care au puteri crescute față de asistentul de bază. Și atunci, va trebui să venim noi. Să sperăm că ajungem la timp”, avertizează el.

Din păcate, de multe ori, medicii ajung prea târziu. „Dar, de multe ori, nu ajungem la timp. La ce mai contează? O viață în plus sau în minus? Suntem și așa, 8 miliarde”, spune medicul cu un ton amar.

În încheiere, el promite să revină cu noi detalii despre disfuncționalitățile din sistemul german de urgență: "Cam așa funcționează sistemul medical. O parte din el. O să vă spun mai multe", încheie medicul.

 

@zahariamedical

112! Am dureri mari în piept!

♬ sunet original - ZahariaMedical

Românii comentează și îi dau dreptate: "Așa am pățit și eu"

 

Mulți dintre cei care au văzut clipul și locuiesc în Germania confirmă spusele medicului și ridică la rândul lor serioase întrebări despre calitatea serviciilor de urgență din această țară. 

"Vine fără medic și dacă este grav în cateva minute vine și medicul cu altă mașină. Cel puțin așa am pățit eu", comentează cineva.

Am pățit sa sun la salvare după 3 zile de febra mare a bebelușei mele ( avea aproape 1 an). Nu primisem programare la medic și nu au vrut să mă primească la consult căci erau plini...", scrie o tânără.

"E decificit și în regiunea Niedersachsen, am sunat la Notarzt sâmbăta noaptea, copilul cu temperatura mare și m-am certat cu ei că nu au vrut să trimită medic.Toate sistemele în Germania sunt...", concluzionează altcineva.

"M-am dus la spital sâmbătă în Germania cu amigdalită severă, abia mai respiram, și mi-a spus să revin luni că nu este medicul. Și pentru consult nu am programare".

"Cel mai josnic sistem, mergi la medic nu te întreabă ce probleme ai. Direct concediu medical și paracetamol. În România exista cel puțin clinici private chiar și pentru analize medicale", scrie altcineva.

"Cel puțin în Berlin sistemul medical este praf. Și cu doctor mori din cauza unei apendicite la care au pus diagnostic fals. Așa că peritonită în stare foarte grava, operat de 2 ori!", comentează altcineva. 

 

----

Dacă vrei să fii primul care află cele mai importante știri și să NU fii deranjat de reclame, instalează gratuit aplicația oficială ȘtiriDiaspora. Dacă ai un telefon cu Android (Magazin Play) trebuie să apeși AICI. Dacă ne citești de pe iPhone sau iPad (App Store) poți instala aplicația de AICI. Ai acces la toate materialele noastre doar cu un singur click. Vă mulțumim!

----

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel