Un milion de moldoveni au pașaport românesc. Maia Sandu: „Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Președinta Maia Sandu a dezvăluit într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus și creator de conținut pe YouTube, Iuri Dudi, că aproximativ un milion de cetățeni din Republica Moldova dețin pașaport românesc. 

"Acesta înseamnă și pașaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetățeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE", a subliniat președinta Sandu, evidențiind potențialul ca acest grup de cetățeni cu acces la cetățenia română să faciliteze aderarea mai rapidă a Moldovei la Uniunea Europeană.

Întrebarea despre motivul pentru care și-a obținut ea însăși cetățenia română a fost primită cu o explicație simplă, dar semnificativă: "Bunicii mei au avut pașapoarte românești. Pentru mine a fost important să am pașaport românesc", a răspuns Maia Sandu, conform Digi24, subliniind astfel conexiunile personale și istorice care pot influența deciziile individuale în această privință.

 

Majoritatea cetățenilor moldoveni aspiră la integrarea în UE

 

Cu toate acestea, președinta Moldovei a clarificat că prioritățile sale politice nu se axează pe unirea cu România, ci mai degrabă pe aderarea la Uniunea Europeană. Ea a menționat că sondajele arată că între 36% și 40% dintre cetățenii moldoveni susțin unirea, fie din motive istorice, fie din considerente legate de nivelul de trai. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor, conform președintei, aspiră la integrarea în UE.

"Majoritatea cetățenilor nu cred asta. Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei și noi muncim pentru asta. Respectăm voința cetățenilor (...) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova și, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniță cu România și nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE", a subliniat președinta Maia Sandu.

Afirmațiile președintei reflectă o abordare pragmatică și orientată spre viitor în ceea ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova. Ea accentuează ideea că aderarea la UE nu numai că ar putea facilita relațiile cu România, dar ar aduce și beneficii semnificative economice, sociale și politice pentru întreaga populație a Moldovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel