Un milion de români din Diaspora s-ar putea întoarce la pensie în România. Caramitru: "Ar intra vreo 10 miliarde euro pe an în țară"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Andrei Caramitru a atras recent atenția asupra unei teme deosebit de relevante pentru economia românească și pentru comunitățile de români din străinătate. 

 

Într-o postare pe Facebook, Caramitru a discutat despre provocările și implicațiile pensionării românilor care au ales să muncească în străinătate, mai ales în Italia și Spania, și despre cum acest fenomen ar putea influența economia locală din România.

În mesajul său, Caramitru subliniază faptul că diaspora românească, în special lucrătorii care au fost angajați în locuri de muncă simple sau de bază, este pe cale să ajungă la vârsta pensionării.

„E foarte interesant și important ce se va întâmpla cu diaspora când ajunge la pensie. Nu vorbim de minoritatea educată cu joburi bine plătite ci de grosul de lucrători în munci simple / de bază din Italia și Spania. 80% din diaspora a plecat între 1990 și 2010. Sunt plecați de mult și ajung încet încet la o vârstă, se apropie mulți de pensionare. Pensia minimă în Italia e cam 600 EUR pe lună, în Spania cam 1000 EUR. Dacă au avut contract de muncă și au contribuit. Acuma. Cu banii ăia nu e tocmai top să trăiești acolo, sincer.

Deci estimarea mea e ca o parte (nu toți), dar totuși o parte importantă, vor reveni măcar 6-9 luni în țară unde au încă o casă ceva la ei în sat sau pot închiria ceva aici, și pot supraviețui cat de cat. Eu cunosc mulți deja în situația asta. Asta pentru economia locală e colosal. Dacă s-ar întoarce 1 milion de oameni la pensie (adică unul din 5/6) - ar înseamna ca ar intra pe an vreo 10 miliarde de EUR care vor fi cheltuite aici, e enorm. Fiind o chestie așa de importantă - statul ar trebui să aibă o strategie pe tema asta. Vorbesc serios.”, a scris aceasta.

 

Postarea a generat o reacție mixtă în rândul comentatorilor

 

Unii salută atenția asupra acestui subiect și consideră că este esențial ca autoritățile să acționeze pentru a profita de oportunitățile economice prezentate de întoarcerea diasporei. Alții sunt sceptici și atrag atenția asupra dificultăților administrative și logistice care ar putea apărea în gestionarea acestui flux de pensionari.

„Știi ce îți scapă când stai relax și scrii postarea? Sunt foarte mulți care vor să se întoarcă, dar după 20-30 de ani de muncit în țări care nu sunt conduse de covrigari, s-au obișnuit cu alte standarde. Fie pensia cât de mică, în Italia sau Spania poți să-ți plătești o chirie și utilitățile, dar este o diferență enormă între spitale noastre și ale lor”, scrie cineva.

„În sfârșit, un subiect sensibil și adevărat, mulți se vor întoarce, poate chiar mai devreme, dar doar după ce își vor vedea copiii pe cont propriu, stabili. Atenție, mulți au sau își vor face dublă cetățenie, "just in case something will go wrong", și la primele "aiureli" vor părăsi definitiv România. Nimeni nu își va dori să finanțeze toți asistații și specialii din guvern, parlament, și autoritățile locale!!!”, mai scrie o persoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel