Francis Megwa, un nigerian care a absolvit Facultatea de Medicină din România a stârnit revolta colegilor săi de la Maternitatea din Limerick, Irlanda, scrie independent.ie. Jurnaliștii străini nu spun la ce Universitate a obținut dreptul de a profesa, însă, îi citează pe oficialii maternității.
„Nu are nicio cunoștință medicală. Nu știe să pună o branulă”, menționează sursa citată.
În perioada 9 iulie și 14 august 2018, medicul nigerian nu era capabil să interpreteze analizele medicale, să pună un diagnostic și chiar ar fi întrebat "ce înseamnă obstetrician". Directorul spitalului, Dr. Gerard Burke, consideră că Megwa nu a urmat niciodată școala de medicină.
Un reprezentant al Consiliului Medical a declarat comitetului de anchetă că dr. Megwa și-a obținut calificarea de la o universitate din România în 2015. Timp de patru luni a fost stagiar într-un spital privat din România, iar apoi ar fi făcut voluntariat, timp de două luni într-un spital de urgență din București. După mai bine de un an, timp în care nu a activat în domeniul medical, a ocupat un post de observator de patru luni la un spital NHS din Scoția. El nu a lucrat niciodată la un loc de muncă plătit ca medic calificat, precizează sursa menționată.
Scandal de proporții la o clinică din Irlanda. Un medic nigerian cu studii de medicină în România nu știe să pună o branulă
Medicii de la Limerick spun că bărbatul a practicat în tot acest timp tehnica consultului după „ureche”, lucru care pune în pericol viața pacientelor.
"Cunoștințele lui erau mai puține decât întâlnisem vreodată. Nu avea multe abilități de bază pe care le vedem în mod normal la spitalul nostru, care până acum ar fi fost învățate într-un an de stagiu. El nu făcuse asta. Eram suficient de îngrijorat încât să-i dau un avertisment verbal și să-l plasez într-un rol de observator, ca un student la medicină. Nu trebuia să prescrie medicamente, nu trebuia să facă nicio procedură fără supravegherea directă a unuia dintre ceilalți medici", a explicat directorul maternității, doctorul Gerard Burke.
Dacă se va dovedi că nigerianul a obținut diploma în mod fraudulos în România, cercetările penale se pot extinde și la nivelul Universității. Medicul poate fi acuzat de practicarea unei profesii fără drept și chiar de malpraxis.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News