Un nou coronavirus, RacCS203, descoperit la liliecii din Thailanda. Anticorpii lor pot neutraliza virusul pandemic SARS-CoV-2

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un nou coronavirus, similar cu cel care a provocat pandemia globală, a fost descoperit în sângele a cinci lilieci care trăiesc în Thailanda. Noul tip de virus a fost denumit RacCS203 și ar putea combate virusul pandemic SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.

Cercetătorii au descoperit un nou coronavirus la liliecii care trăiau într-o peșteră din Thailanda.  S-a constatat că acesta este 91,55% identic cu SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19. Liliecii studiați au avut anticorpi capabili să atace SARS-CoV-2, dar virusul nu poate infecta oamenii. Cercetătorii cred că coronavirusurile de lilieci nu pot infecta oamenii direct și trebuie să meargă la o gazdă intermediară, cum ar fi pangolinele, înainte de a evolua pentru a infecta celulele umane.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, împarte 91,5% din codul său genetic cu cel al virusului nou-identificat, numit RacCS203.

Cu toate acestea, anticorpii care circulă în sângele liliecilor și pangolinelor infectate s-au dovedit a fi eficienți în neutralizarea virusului SARS-CoV-2. Acest paradox biologic indică faptul că virusurile de tip  coronavirus, descoperite la lilieci nu pot, în mod standard, infecta oamenii, speculează experții. 

Autorii cred în schimb că coronavirusurile dezvoltă abilitatea de a infecta celulele umane după ce sunt transmise mai întâi într-o gazdă intermediară, cum ar fi un pangolin. Aici, acesta suferă mutații și își schimbă ușor forma, ceea ce îi conferă facilitatea de legare ACE2, teoritizează autorii, citează Daily Mail.

Aproape identice, SARS-CoV-2 și RacCS203 - noul virus - au diferențe cheie

 

Deși similare din punct de vedere genetic (91,5% identice), SARS-CoV-2 și RacCS203 - noul virus - au diferențe cheie. De exemplu, deși proteinele de vârf ale celor două virusuri sunt similare din punct de vedere genetic, o regiune cheie pe vârfurile care se leagă de receptorii umani are o formă foarte diferită, ceea ce face imposibil ca noul virus să se lege de celulele ACE2 umane. 

Descoperirea noului virus se adaugă unui număr tot mai mare de cunoștințe despre familia coronavirusurilor de care aparține SARS-CoV-2.  Anterior, viruși similari au fost găsiți doar în China și Japonia, dar prezența acestei tulpini în Thailanda indică faptul că există mult mai mult decât se credea anterior, probabil răspândit pe o rază de 3.000 de mile în sud-estul Asiei.  

Aceste descoperiri se aliniază cu anunțul de ieri al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căruia pandemia a apărut în mod natural și coronavirusul nu a fost eliberat dintr-un laborator.  

[citeste si]

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel