În Germania, sistemul de ajutoare sociale stârnește întotdeauna discuții aprinse. În timp ce unii îl consideră esențial, alții cer abolirea sa rapidă. Alegerile federale din 2025 ar putea fi cruciale pentru viitorul anumitor prestații. În timp ce Verzii și SPD vor să mențină "prestația pentru cetățeni", CDU și AfD plănuiesc să desființeze acest ajutor.
În plină campanie electorală, orașul Essen din Renania de Nord-Westfalia vine cu o soluție radicală, iar planurile specifice pentru viitorul acestui ajutor au fost discutate de Consiliul Local.
Astfel, potrivit publicației Frankfurter Rundschau, Essen intenționează să înlocuiască prestațiile pentru cetățeni cu ajutorul de șomaj și să solicite beneficiarilor să lucreze în folosul comunității.
Asistații sociali, trei ore de muncă pe zi în folosul comunității
Conceptul, care, printre altele, cere redenumirea prestației de cetățean în ajutor pentru șomaj, vine de la șeful afacerilor sociale din Essen, Peter Renzel. Propunerea sa stipulează că persoanele care pot lucra să fie obligate să facă muncă în folosul comunității. În fiecare zi ar trebui să lucreze trei ore pentru binele comun.
Renzel justifică acest lucru spunând că ajutoarele sociale sunt finanțate de publicul larg. Prin urmare, este corect ca cei care îl primesc și pot munci să dea ceva înapoi societății. Solicitanților de azil ar trebui, de asemenea, obligați să lucreze, în mod ideal împreună cu un curs de limbă. Ar trebui să existe excepții doar pentru persoanele care, de exemplu, nu pot lucra din cauza unei boli.
Controale medicale pentru cei care stau degeaba
Pentru a verifica capacitatea lor de muncă, beneficiarii de prestații ar trebui să fie invitați la un control de sănătate o dată pe an. Serviciul local de sănătate ar trebui apoi să stabilească cine este apt să lucreze și cine nu. Acest regulament se aplică tuturor beneficiarilor de beneficii cu vârsta sub 65 de ani, a declarat pentru Bild, purtătorul de cuvânt al orașului Essen, Silke Lenz .
Rămâne neclar dacă planul Essen poate fi implementat legal, mai scrie sursa citată.
"Codul de securitate socială II permite ca persoanele angajate cu drept la prestații să fie repartizate în funcție de oportunitățile de muncă. Totuși, atribuirea unei oportunități de lucru ca parte a strategiei de integrare trebuie să fie necesară și oportună pentru beneficiarul respectiv. Scopul principal este întotdeauna menținerea sau îmbunătățirea capacității de angajare", a spus Karl-Josef Laumann, ministrul Muncii, Sănătății și Afacerilor Sociale din Renania de Nord-Westfalia, într-un interviu acordat WDR,
Orașul Schwerin ar putea servi drept model pentru planurile liderilor din Essen. În decembrie 2024, consiliul orășenesc a decis să facă obligatoriu munca solicitanților de azil și beneficiarilor de prestații pentru cetățeni. Oportunitățile de muncă menționate de Laumann, care sunt cunoscute colocvial și sub denumirea de locuri de muncă de 1 euro, servesc drept bază legală.
Cu toate acestea, există și critici la adresa modelului de muncă obligatorie pentru beneficiarii de prestații pentru cetățeni.
Mai mulți experți atrag atenția că obligația de a lucra este inadecvată. Această măsură este potrivită doar pentru persoanele care altfel nu doresc să muncească. De asemenea, aceștia spun că munca obligatorie ar putea de fapt însemna costuri enorme pentru stat.
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News