Un oraș din Suedia vinde terenuri la prețul unei cești de cafea

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un oraș din Suedia vinde terenuri la prețul unei cești de cafea / Foto: Municipalitatea Goten
Un oraș din Suedia vinde terenuri la prețul unei cești de cafea / Foto: Municipalitatea Goten

O țară din nordul Europei aplică un sistem similar: vinde terenuri pentru doar câțiva cenți. Götene, situat la 320 km sud-vest de Stockholm, vinde 29 de parcele de teren la prețuri începând de la doar o coroană suedeză, adică aproximativ 9 cenți americani pe metru pătrat.

Aceste terenuri nu sunt orice fel de terenuri. Cumpărătorii norocoși pot construi case de vis pentru a locui în ele permanent sau ca reședințe de vacanță, conform regulilor actuale. Pentru cei cărora căldura excesivă din sudul Europei li se pare insuportabilă, Götene ar putea fi alternativa perfectă, conform CNN.

Götene este o zonă rurală pitorească, cu aproximativ 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în întreaga municipalitate. Situat pe malul lacului Vänern, cel mai mare lac din Suedia și din întreaga UE, acest oraș oferă peisaje uimitoare și activități recreative variate. De asemenea, Götene este aproape de muntele Kinnekulle și găzduiește două situri UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern și Biosfera Muntelui Kinnekulle.

 

De ce orașul organizează o vânzare de urgență a terenurilor sale?

 

Primarul Johan Månsson explică că această decizie a fost luată din cauza recesiunii economice actuale și a scăderii populației rurale.

"Piața imobiliară este foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia în general, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a unei mici recesiuni", a declarat Månsson pentru CNN.

"Vedem, de asemenea, rate scăzute ale natalității și o populație îmbătrânită, așa că trebuie să facem ceva pentru a atrage mai mulți oameni aici."

Decizia de a vinde 30 de parcele pentru o sumă simbolică a fost luată pentru a stimula piața imobiliară locală. "A devenit o senzație", spune Månsson. De când sistemul a fost lansat luna trecută, interesul a fost uriaș. Patru dintre parcele au fost deja vândute la prețul de o coroană pe metru pătrat, iar cererea continuă să crească.

Din cauza numărului mare de solicitări, autoritățile locale au suspendat temporar procesul de vânzare pentru a evalua cum să gestioneze cererea. În viitor, este posibil ca terenurile să fie scoase la licitație pentru a se evita vânzarea lor la prețuri simbolice.

Construirea unei case în Götene costă între 3 și 4 milioane de coroane (280.000 - 375.000 de dolari), iar terenurile obișnuiau să coste în jur de 500.000 de coroane (47.000 de dolari). Deocamdată, oricine poate cumpăra un teren, fără a fi necesar să fie rezident suedez sau să locuiască acolo permanent. Singura cerință este ca construcția să înceapă în termen de doi ani de la achiziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

30 iun 2024, 16:58 in Social
Elveția: imigrația a crescut
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel