Românul este suspect într-o anchetă privind traficul de persoane prin exploatare economică, muncă nedeclarată, muncă independentă organizată și fraudă cu beneficii cu drept de punte în timpul crizei corona. El activează împreună cu două familii de români în companii de demolări și sortare a deșeurilor.
Aceștia recrutează conaționali care sunt găzduiți aici în condiții îndoielnice. De asemenea, victimele sunt prost plătite pentru munca lor. Sâmbătă au fost efectuate percheziții în Anzegem, Deerlijk și Kortrijk. Una dintre familiile implicate a fost condamnată anterior pentru infracțiuni similare, potrivit HLN.be.
Citește mai departe
Nou caz de exploatare în Belgia. Zeci de muncitori români, ținuți în condiții „atroce” și flămânzi: „Cele mai rele pe care le-am trăit vreodată”
Un nou caz de trafic de persoane și exploatare iese la iveală în Belgia. 40 de lucrători sezonieri polonezi și români ai unei companii din Bekkevoort nu au fost plătiți pentru munca lor. Mai mult, aceștia au fost nevoiți să trăiască și în condiții „atroce”, iar acordurile privind salariile, transportul și cazarea nu au fost îndeplinite.
La sfârșitul lunii august, un grup de aproximativ 40 de muncitori sezonieri din România și Polonia au fost transferați la ferma din Bekkevoort pentru a lucra acolo. Acordurile au fost făcute printr-un intermediar român - P. - care a acţionat în calitate de reprezentant.
„Muncitorilor li s-a promis un contract, o plată de 8,5 euro pe oră și salariul la două săptămâni. În plus, ar primi 100 de euro de persoană pe săptămână pentru mâncare și s-ar plăti cheltuielile de transport. Toate acestea în numerar”, arată grupul Leuven. Acesta este un grup de voluntari din Leuven care se angajează în egalitatea și solidaritatea împotriva capitalismului, naționalismului, sexismului, homofobiei, transfobiei și rasismului. Pe baza acestui acord, mediatorul român P. a adus în Belgia un grup de muncitori conaționali. Muncitorii au ajuns în diferite grupuri. „În total vorbim de 40 de muncitori”.
„Ne chinuim până apune soarele”. Muncitorii români din Suedia, exploatați pe câmpurile agricole: „Ne este prea frică să facem plângeri”
Muncitorii români au rămas fără venituri, fără apă caldă și mâncare puțină sau deloc
„Lucrătorii nu au primit niciodată un contract. În primele trei săptămâni au primit doar o mică parte din banii promiși pentru mâncare - aproximativ 3.000 de euro pentru 40 de persoane timp de trei săptămâni. Costurile de transport au fost rambursate doar pentru primele 21 de persoane. Când au cerut o plată corectă după două săptămâni, angajatorul a spus că acest lucru este posibil doar printr-un cont bancar. Acest lucru s-a dovedit a fi imposibil, deoarece majoritatea nu au un cont bancar. Atunci angajatorul a spus că va amâna plata. Muncitorii au rămas fără venituri, fără apă caldă și mâncare puțină sau deloc. Asta după 11 ore de muncă pe zi, fără pauză”, continuă reprezentanții grupului Leuven.
Aceste abuzuri au dus la o grevă a muncitorilor pe 7 septembrie. Voluntari din grupul anarhist Leuven au fost informați. „Când am aflat că muncitorii nu au mâncat de trei zile, am început imediat să aducem mâncare. Din lipsa unor perspective mai bune, cinci muncitori au părăsit ferma. Angajatorul a promis că va plăti, dar fără rezultat. Întoarcerea tuturor în România nu a fost posibilă din lipsă de bani”.
Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News