Adrian Ionilă, un antreprenor român în vârstă de 34 de ani, se confruntă cu o problemă acută de personal la clubul Beef din Milano, pe care l-a relansat cu succes acum doi ani. Deși cererea din partea clienților este mare, Ionilă întâmpină dificultăți în angajarea chelnerilor și bucătarilor, chiar și în condițiile unui salariu atractiv.
"Un bucătar a refuzat un contract de 4.000 de euro pentru că nu dorea să lucreze vinerea și sâmbăta. Caut tineri motivați, chiar și fără experiență, dar dispuși să muncească”, le-a spus românul jurnaliștilor italieni de la Corriere Della Sera.
Deși clienții stau la coadă pentru rezervări, Adrian se vede nevoit să reducă zilele de funcționare, neavând personal suficient pentru a acoperi șase zile din șapte. Românul a povestit că mulți candidați programează interviuri, dar nu se prezintă sau renunță la locul de muncă după câteva săptămâni, nesuportând ritmul intens al restaurantului și angajamentul cerut.
"Înainte noi îi intervievam pe candidați, acum ei par să ne intervieveze pe noi”, explică antreprenorul.
Adrian a început în Italia de la munca de jos, ca spălător de vase
Povestea românului pare una ruptă direct dintr-un film. Ajuns în Italia din România pe când era copil, Ionilă a început ca spălător de vase, iar cu perseverență a avansat la roluri de ospătar și șef de sală, pentru a deveni apoi antreprenor. În 2022, a preluat clubul Beef din Via Boccaccio, în apropierea gării Cadorna, și l-a transformat într-un punct de atracție.
Însă, în prezent, Adrian se luptă să mențină ritmul de creștere, neputând angaja suficienți oameni pentru a acoperi necesarul operațional.
Problema deficitului de personal în industria restaurantelor este resimțită în întreaga Italie, inclusiv de nume consacrate din domeniu.
Pino Scalise, proprietarul mai multor restaurante cunoscute, susține că lipsa de personal este parțial cauzată de absența unor programe de formare profesională. Fabrizio Persi, de la Bhangra Bar, oferă cazare angajaților săi pentru a-i atrage, însă chiar și așa retenția rămâne scăzută. Sebastian Gatto, director general al grupului Savini, adaugă că chiriile mari din Milano și programul de lucru cu ture de seară sau weekend contribuie la această criză de personal, mai scrie sursa citată.
-------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News