Un pește extrem de rar, supranumit „Peștele Apocalipsei”, a fost descoperit de niște pescari

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un pește extrem de rar, supranumit „Peștele Apocalipsei”, a fost descoperit de niște pescari / Foto: Captura Youtube
Un pește extrem de rar, supranumit „Peștele Apocalipsei”, a fost descoperit de niște pescari / Foto: Captura Youtube

Un pește rame rar, cunoscut în folclor ca „peștele apocalipsei”, a fost descoperit pe o plajă din California cu doar două zile înainte ca un cutremur să lovească regiunea Los Angeles, aducând din nou în atenție vechile legende despre aceste creaturi marine misterioase

Evenimentul a captat atenția comunității științifice și a publicului, punând în discuție posibilitatea unei legături între apariția acestor pești și dezastrele naturale, conform presei străine.

 

Descoperirea "Peștelui Apocalipsei"

 

Turiștii de pe o plajă din San Diego au făcut o descoperire surprinzătoare: un pește rame lung de 3,7 metri, o apariție rară și spectaculoasă. Acești pești trăiesc la adâncimi mari în oceane și sunt rar observați la suprafață, motiv pentru care prezența lor în ape de mică adâncime stârnește curiozitate și chiar teamă.

Peștele a fost identificat ca fiind un Regalecus russellii, o specie cu o reputație legendară în cultura japoneză, unde este considerat un mesager al dezastrelor. În folclorul nipon, apariția unui astfel de pește este văzută ca un avertisment pentru cutremure sau tsunami-uri iminente. Coincidența a fost și mai frapantă când, două zile mai târziu, pe 12 august, un cutremur cu magnitudinea 4,4 a lovit Los Angeles.

 

Legătura dintre peștele și cutremure

 

Deși coincidența a fost remarcabilă, experții subliniază că nu există dovezi științifice care să susțină o legătură între aparițiile peștilor rame și activitatea seismică. Zachary Heiple, doctorand la Scripps Institution of Oceanography, a fost unul dintre cercetătorii care au ajutat la recuperarea peștelui și a subliniat că, deși folclorul este fascinant, nu există nicio corelație demonstrată între apariția peștelui rame și cutremure.

„Este un subiect interesant din punct de vedere cultural, dar din perspectiva științifică, nu există nicio bază pentru a lega aceste două fenomene,” a declarat Heiple, referindu-se la un studiu din 2019 care a demontat mitul.

 

Un fenomen rar și fascinant

 

Peștele rame capturat în California reprezintă al 20-lea exemplar de acest fel observat în zonă din 1901 până în prezent, potrivit Scripps Institution of Oceanography. Aceste creaturi impresionante pot ajunge la lungimi de până la 11 metri și sunt adesea asociate cu legendele despre monștri marini, datorită aspectului lor neobișnuit și dimensiunilor colosale.

Emily Miller, cercetător asociat la California Sea Grant, a fost prezentă la fața locului când peștele a fost descoperit. Ea a descris momentul ca fiind „ca în dimineața de Crăciun,” subliniind raritatea și importanța acestei descoperiri.

Peștele a fost transportat la o unitate a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) pentru analize suplimentare. Cercetătorii speră că prelevarea de probe ADN va dezvălui mai multe despre această specie enigmatică și despre motivele pentru care un astfel de exemplar ar fi ajuns în apele de mică adâncime.

Deși folclorul continuă să alimenteze speculațiile despre legătura dintre peștele rame și cutremure, știința rămâne fermă în negarea unei corelații. Cu toate acestea, apariția unui astfel de pește rămâne un eveniment rar și captivant, oferind o oportunitate unică pentru cercetători de a studia aceste creaturi misterioase ale adâncurilor marine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel