Zone din regiunea Gironde din Franța sunt devestate de incendii, iar peste 12.000 de persoane au fost evacuate. În sudul Spaniei, în apropiere de Costa del Sol, aproximativ 2.300 de oameni au fugit de un incendiu de vegetație care s-a răspândit pe dealurile Mijas.
Temperaturile au crescut la 47 de grade în Portugalia și peste 40 de grade în Spania. Peste 300 de persoane au murit din cauza căldurii în ambele țări, relatează agenția spaniolă de știri Efe. Focarele din Portugalia au distrus 30.000 de hectare de teren în acest an.
În Italia, guvernul a declarat stare de urgență. În Grecia, pompierii se confruntă cu incendii în zona Feriza, la aproximativ 50 de km sud-est de Atena, și în apropiere de Rethymno, pe coasta de nord a Cretei. Șapte sate au fost evacuate în apropiere de Rethymno.
În nordul Marocului, mai multe sate au trebuit să fie evacuate, deoarece incendiile au cuprins provinciile Larache, Ouezzane, Taza și Tetouan. Un sat a fost distrus în totalitate în zona Ksar El Kebir și cel puțin o persoană a murit într-un incendiu.
Temperaturile vor continua să crească dacă nu se vor reduce emisiile de carbon
Franța a avut, de asemenea, temperaturi de până la 40de grade și se așteaptă la mai mult săptămâna viitoare. Șeful federației pompierilor din Franța a avertizat asupra impactului pe care încălzirea globală o are asupra protecției civile. "Pompierii, securitatea civilă sunt cei care se ocupă zilnic de efecte - iar aceste efecte nu sunt în 2030, sunt chiar acum", a spus Grégory Allione.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice induse de om. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grad de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor face reduceri abrupte ale emisiilor de carbon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News