Un primar din Giurgiu a dat afară copiii din tabără, pentru a-și caza rudele şi prietenii pe bani europeni

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Marian Taga este primarul comunei Vedea, județul Giurgiu (Sursa foto: Facebook)
Marian Taga este primarul comunei Vedea, județul Giurgiu (Sursa foto: Facebook)

Marian Țaga, fostul primar al unei comune din Giurgiu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a fraudat fonduri europene. Procurorii susțin că el a dat afară copiii dintr-o tabără din Stațiunea Rânca pentru a-și caza rudele și prietenii pe bani europeni.

Primarul comunei Vedea din judeţul Giurgiu, Marian Ţanga, şi Cristina Daniela Tudor, viceprimarul localităţii, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie înr-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi scurtat cu trei zile o tabără organizată în Staţiunea Rânca şi finanţată din fonduri europene pentru a le petrece cu rude şi prieteni, fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare şi masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai lui Marian Ţaga, la data faptelor primar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual.

În faţa judecătorilor vor ajunge şi Alexandru Şerban, la data faptelor viceprimar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, Cristina Daniela Tudor, la data faptelor director al Şcolii Gimnaziale "Apostol Arsache", Stelian Coardă, la data faptelor angajat al primăriei, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual.

Acuzații de obţinere pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la fals intelectual

 

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi societatea şi firma Hofner Com SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la fals intelectual.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în cursul anului 2019, Şcoala Gimnazială "Apostol Arsache" din comuna Vedea, judeţul Giurgiu, condusă de Cristina Daniela Tudor, s-a calificat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene ("SCOP - Şcoală, Comunitate, Oportunitate, Participare") prin care elevii acesteia urmau să beneficieze de o tabără de şapte zile în Staţiunea Rânca, judeţul Gorj, activitate care, din cauza pandemiei de Covid-19, a fost amânată până în anul 2021.

Concret, arată anchetatorii, tabăra a fost organizată de SC Hofner Com S.R.L, în perioada 5 - 11 iulie 2021, pentru un număr de 45 elevi şi cinci însoţitori, conducătorul grupului fiind directorul Şcolii Gimnaziale "Apostol Arsache", Daniela Cristina Tudor.

"În momentul în care grupul de copii şi profesori a ajuns la pensiune, elevii ar fi fost anunţaţi că vor sta de fapt doar patru nopţi din totalul celor şase (conform contractului). La data de 9 iulie 2021, după plecarea copiilor din tabără, la pensiunea respectivă s-ar fi cazat, până în data de 11 iulie 2021, Marian Ţaga împreună cu mai multe persoane (rude şi prieteni), fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare şi masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor. De asemenea, în perioada 05 - 09 iulie 2021, la pensiune s-ar fi cazat alte cinci persoane, invitate de Tudor Daniela Cristina, costurile cu cazarea şi masa fiind acoperite tot din fondurile nerambursabile destinate elevilor", menţionează procurorii.

DNA arată că, ulterior, la data 12 iulie 2021, edilul Marian Ţaga, împreună cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, ar fi aprobat un proces-verbal de recepţie servicii de organizare tabără de vară, în care ar fi atestat în mod nereal că acea activitate s-ar fi desfăşurat conform condiţiilor în baza cărora au fost obţinute fondurile europene. Înscrisul respectiv împreună cu alte documente ar fi fost depuse de SC Hofner Com S.R.L la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care a decontat suma de 53.298 lei, aferentă organizării taberei.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă cu suma menţionată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel