Un profesor român din SUA compară violenţele de la Capitoliu cu mineriadele din România

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Andreea Maierean, profesor universitar de ştiinţe politice în Statele Unite ale Americi, la Wilkes University, în Pensylvania, a analizat situaţia din SUA, unde tensiunile şi violenţele au atins cote maxime.

Statele Unite ale Americii stau pe un butoi de pulbere, dovadă violenţele înregistrare miercuri, 6 ianuarie, când susţinătorii lui Trump au provocat haos la Washington. 

Situaţia din America îi aminteşte Andreei Maierean de mineriadele care au rămas întipărite atât de bine în memoria românilor. Din acest punct de vedere, Trump poate fi comparat cu Ion Iliescu.   

„Am putea face o paralelă poate cu evenimentele petrecute la noi în anii '90 când un alt preşedinte însetat de putere absolută a chemat minerii în capitală pentru a restabili «ordinea şi disciplina»”, spune Andreea Maierean.  

 

Doar Războiul civil a fost mai grav  

 

În opinia sa, America nu a mai trecut prin evenimente atât de dramatice de la Războiul civil, deşi ţara a fost zguduită în dese rânduri de proteste şi mişcări violente: „America a trecut printr-un război civil în secolul XIX, dar în istoria contemporană nu găsim termen de comparaţie pentru evenimentele din aceste zile”.  

În ce priveşte acuzaţiile aduse de Donald Trump cu privire la fraudarea alegerilor, acestea nu au acoperire, spune expertul.

„Cred cu tărie că procesul electoral american este credibil. Nu perfect, pentru că asta ar fi imposibil într-o ţară de dimensiunea Americii, dar curat şi de încredere. A fost un proces lent anul acesta tocmai pentru că cei care au numărat voturile au avut o grijă deosebită pentru detalii. Preşedintele Trump a avut la dispoziţie două luni pentru a aduce în justiţie dovezile aşa-zisei fraude. Încercările echipei sale de avocaţi au fost respinse sistematic în toate completele de judecată. Asistăm acum doar la propagarea unor periculoase teorii ale conspiraţiei”, explică Andreea Maierean la Adevărul.

În continuarea analizei, Andreea Maierean a mers pe firul istoriei pentru a explica şi cum s-a ajuns la scene precum cele de aseară. Rădăcinile, cauzele evenimentelor de azi pot fi identificate sondând în istoria naţiunii americane. În opinia profesorului, divizarea americanilor a început încă din anii 60.   

„Scenele de astăzi sunt o culminare a evenimentelor din ultimii ani când acest proces de scindare a societăţii a devenit tot mai evident. Pe lângă discuţiile despre rolul jucat în polarizare de bulele din reţelele sociale, este important să înţelegem în profunzile cauzele structurale ale acestei polarizări. În istoria recentă, un moment de cotitură a fost Adoptarea în 1964 a Legii Drepturilor Civile, un act de o importanţă deosebită care a eliminat multe din formele de discriminare împotriva femeilor şi a minorităţilor rasiale. Atunci conservatorii din statele din Sud au migrat spre Partidul Republican şi au contribuit la articularea unei doctrine social-conservatoare mai clare.  

Oamenii nu şi-au schimbat ideile, dar cele două partide politice au devenit mai omogene, iar retorică lor mai polarizată. Un alt factor extrem de important, a fost creşterea fără precedent a inegalităţii economice. Revenind mai aproape de zilele noastre, observăm că rezultatele alegerilor sunt din ce în ce mai strânse şi asta aduce cu sine atacuri tot mai vehemente de ambele părţi”, explică Maierean.   

 

„America poate merge înainte”

 

Cu timpul, însă, prăpastia dintre cele două tabere a crescut enorm, ameninţând să dezbine naţiunea. 

„Un studiu recent despre încrederea în democraţie a americanilor a adus la suprafaţă un trend interesant şi îngrijorător. Daca în 1994 doar 20% din americani îi vedeau pe sustinătorii celuilalt partid ca o ameninţare, procentul a crescut mult în ultimii ani şi a depasit 50% in 2016. Acesta este contextul politic în care a venit la putere Donald Trump prin câştigarea majorităţii în Colegiul Electorilor, nu şi a votului popular”, mai spune expertul.  

Totuşi, Andreea Maierean îşi păstrează optimismul şi îşi exprimă convingerea că Statele Unite vor evita un război civil.

„Un lucru este cert, America poate merge înainte, dar nu printr-o adâncire a ranchiunii şi polarizarii”, punctează ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel