EXCLUSIV  Un profesor român emigrat în Italia, candidat la alegerile locale. Narcis Iftode: "Avem un cuvânt de spus" - Interviu EXCLUSIV

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Narcis Iftode - candidat alegeri locale Italia
Narcis Iftode - candidat alegeri locale Italia

După aproape 30 de ani de migrație continuă, nu mai există îndoială atunci când spunem că majoritatea românilor se integrează cu succes în comunitățile adoptive. Deși unii se limitează doar la a lucra și a-și crește copiii liniștiți, sunt români care doresc să se implice activ în viața politico-administrativă. Astfel, aproape 50 de români vor candida la alegerile la locale din Italia care se vor desfășura duminică, 12 iunie. Astăzi facem cunoștință cu Narcis Iftode, un profesor român care candidează pentru un post de consilier local într-o localitate din Viterbo. 

După 22 de ani petrecuți în Italia, Narcis Iftode a decis să pună umărul pentru a schimba comunitatea în care trăiește. El va candida din partea partidului Ambiente e Progresso (Mediu și Progres), precizând că a fost convins ca să intre în această cursă de calitatea candidatului pentru postul de primar (Angelo Di Giorgio). În interviul acordat exclusiv ȘtiriDiaspora, Narcis Iftode vorbește despre emigrarea în Italia, întoarcerea diasporei acasă, dar și despre decizia de a candida. 

ȘtiriDiaspora: În primul rând să facem cunoștință: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, cum ați ajuns în Italia și câteva date despre experiența dumneavoastră profesională.

 

Narcis Iftode: Mă numesc Narcis Mugurel Iftode, cetățean roman rezident în Italia, mai exact la Montalto di Castro provincia di Viterbo. Am emigrat acum aproape 22 de ani, pe 1 septembrie 2000, intrând în Italia că posesor de viza Schengen. Am 50 de ani, 28 petrecuți în Romania și 22 în Italia. După 3 luni petrecute la Verona, locuiesc la Montalto di Castro din decembrie 2000.

În Romania am urmat cursurile Liceului Militar "Ștefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc, succesiv 2 ani la Institutul Militar de Intendență și Finanțe "Gheorghe Lazăr" Sibiu. Schimbând strada, în continuare am fost profesor suplinitor de limba franceză aproape 8 ani la Scoala "Nicolae Labiș" Mălini (comuna mea de naștere).

Motivele emigrării sunt cele cunoscute, financiare și neacceptarea sistemului politico-social din Romania. În Italia am profesat în diferite domenii, actualmente sunt muncitor autonom, dețin o firmă individuală de construcții, dar sunt și colaborator al unei federații sindicale FAI-CISL Viterbo (de aproape 8 ani). În ultimii 2 am fost ales în secretariatul respectivei federații.

narcis-iftode-candidat-alegeri-locale-italia

Cum aţi decis să candidaţi la alegerile locale din Italia?

 

În ceea ce privește decizia de a candida la alegerile locale, aceasta nu poate fi unilaterală. Mi s-a propus acest lucru și am acceptat văzând o optimă oportunitate pentru comunitatea noastră, mai ales că e pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, dar și pentru că am îmbrățișat ideile noii formațiuni politice și am considerat că lista de candidați-consilieri că și candidatul la postul de primar (Prof. Universitar Docent de chirurgie oncologica la Universitatea Sapienza din Roma) au capacitățile necesare pentru a face schimbările necesare în administrația locală după ultimele administrații care au deziluzionat.

Românii din Italia vă pot vota? De ce acte are nevoie un cetăţean român pentru a-și exercita dreptul la vot la scrutinul de duminică?

 

Pot vota cetățenii UE înscriși pe listele electorale comunale (termen limita - 40 de zile înainte de scrutin, în acest caz 3 mai). La Montalto di Castro suntem peste 1000 de locuitori de origine română (populație totală 8.900), din care aproximativ 360 în posesia teserei electorale (cu drept de vot).

Cum funcţionează, pe scurt, sistemul de vot din Italia?

 

Sistemul de vot este simplu în cazul localităților cu populație sub 15.000 de locuitori: căștigă formațiunea cu cele mai multe voturi (balotaj doar în caz de egalitate perfectă a numărului de voturi favorabile).

Cum ați caracteriza mediul politic și administrativ din Italia? Ce ar putea România să preia din acest sistem sau ce credeți că am putea „importa“ noi în acest domeniu?

 

Despre mediul politic și administrativ din Italia e dificil să mă exprim, depinde de prea multe variabile. Oricum nu este perfect. Probleme există întotdeauna și peste tot. Teoretic ar trebui să funcționeze bine dacă și clasa politică funcționează în baza intereselor comunității și nu al intereselor personale și de grup (restrâns).

Recent, Ministrul Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, afirmă că "înainte de pandemie, 1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion“. Mai este Italia o țară tentantă pentru români?

 

Numărul românilor în Italia a scăzut din mai multe motive, între care aș nota efectele pandemiei și salariile uneori mai atractive din alte țări UE, dar și sistemul fiscal italian. Italia poate fi o țară atractivă pentru persoane capabile să-și facă drepturile respectate, să-și negocieze corect salariile, eventual să aibă o calificare "căutată" pe piață muncii.

Ce i-ar determina pe românii din diaspora să se întoarcă acasă?

 

În ceea ce privește o eventuală întoarcere în România a membrilor diasporei, cred că poate fi decisă doar de o schimbare majoră a sistemului politico-administrativ român, de funcționarea instituțiilor statului, de eliminarea birocrației și a corupției, dar și de nivelul de salarizare privat. Evident, actualmente aceste lucruri nu par a avea o evoluție pozitivă, cu un aparat bugetar supraîncărcat și supraplătit și un mediu privat care trebuie să susțină bugetul.

În cazul celor care trăiesc de foarte mult timp în străinătate, mai apare și problema readaptării lor dar mai ales a adaptării copiilor lor, care ar fi bulversați de modalitatea de funcționare a sistemului românesc.

În 2019 au fost 114 români interesați de o candidatură la alegerile locale din Italia. Anul acesta au primit adeverințele necesare pentru a-și putea înscrie candidatura la alegerile locale dor 47. De ce credeți că a scăzut atât de mult interesul românilor de a candida?

 

Nu cunosc exact datele referitoare la numărul candidaților români la alegerile locale din Italia, este foarte posibil ca statistica să nu fie corectă (daca este furnizata de Ambasadă), întrucât adeverința nu este neapărat necesară. Este suficientă o autocertificare a compatibilității (cazul meu, iar candidatura a fost validată). Nu știu dacă a scăzut interesul de a candida, un loc pe liste se negociază și nu cred că este oferit prea des unui membru al diasporei. Un alt motiv ar putea fi faptul că un consilier local nu are salariu, doar o indemnizație de ședință de 28€, care în cele mai multe cazuri nu acoperă eventualul venit care ar fi obținut la locul de muncă de bază.

În concluzie, decizia de a candida ține de capacitatea de a se dedica comunității din care face parte, dar și de orgoliul de a demonstra că putem avea un cuvânt de spus inclusiv în viață politico-administrativă.

narcis-iftode-profesor-angelo-di-giorgio

Narcis Iftode, alături de prof. Angelo Di Giorgio (foto stânga), candidatul la postul de primar și de preotul paroh ortodox Ioan Dimulescu de la biserica Civitavecchia (foto dreapta)

 

Citește aici interviul cu un alt candidat la alegerile locale din Italia. Este vorba de Cosmin Tarai, un mehedințean "adoptat" de Verona.

------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel