În timp ce citea ziarul Acces, Dan Nicolae a pus ochii pe un apel la mărturii în seria "Ces héros du quotidien" (n.r. „ei sunt eroii zilei“). S-a gândit imediat la Marie-Michèle Bigras, asistenta care a fost alături de soțului lui, care a decedat de cancer în casa lor în septembrie anul trecut, până la moarte.
Dan Nicolae este un cetățean din Sainte-Anne-des-Lacs de origine română. El și partenerul său René s-au mutat aici în urmă cu doi ani. René tocmai se pensionase la vârsta de 60 de ani. La 2 iunie 2021, au venit veștile proaste. A tușit sânge. La spitalul Saint-Jérôme, i s-a spus că are cancer pulmonar metastatic. Dintr-o dată, lui Dan Nicolae și lui René li s-a tăiat răsuflarea.
Așezat pe canapeaua din sufragerie, Dan Nicolae deschide un dosar plin de documente medicale. El reface ultimele trei luni din viața răposatului său soț. Totul s-a întâmplat rapid. René nu și-a dorit niciodată să-și vadă sfârșitul zilelor într-un centru de îngrijire paliativă, preferând să rămână acasă până la ultima suflare.
Datorită CLSC Sainte-Adèle, a avut acces rapid la mai multe articole specializate, inclusiv un scaun cu rotile, un pat electric și o masă adaptată.
Un român din Canada, care și-a pierdut soțul din cauza cancerului, recunoscător îngerilor din Sănătate
Dan Nicolae arată reporterului Journal Acces o listă de nume și numere de telefon ale echipei medicale de la CLSC din Piemont: asistenta clinică Marie-Michèle Bigras, asistenta socială Fanny Mailhot, nutriționista Josée Gascon, fizioterapeutul Valérie Champagne... Toți îngeri în ochii lui.
În ultimele săptămâni, René a primit cel puțin două vizite pe zi de la un membru al echipei de îngrijire, adesea de la asistenta Bigras, pe lângă apelurile telefonice. "În aceste trei luni de coșmar, această echipă a fost singura rază de lumină pe care am avut-o", mărturisește Dan Nicolae.
"Ne tratăm pacienții așa cum am vrea să fie tratată familia noastră"
"Ne tratăm pacienții așa cum am vrea să fie tratată familia noastră", spune Bigras, care a fost contactată telefonic.. "Am grijă de pacienții mei ca și cum ar fi părinții mei care sunt bolnavi“, a transmis asistenta medicală de la Piedmont CLSC Palliative Home Care.
Ea se întâlnește cu aproximativ patru pacienți pe zi pentru a le oferi îngrijire la domiciliu celor aflați la sfârșitul vieții. Atunci când era responsabilă de furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, avea aproximativ 70 de pacienți. Acum are grijă de aproximativ 20 de persoane.
"În cadrul îngrijirii paliative, avem mai puțini pacienți, ceea ce ne permite să acordăm mai mult timp și să stabilim o relație de ajutor mai profundă", explică ea. "Întâlnim atât de mulți oameni frumoși care ne îmbogățesc viața de zi cu zi și ne ajută să ne dezvoltăm. Satisfacția pacienților noștri face parte din răsplata noastră".
Dan Nicolae: "Când vezi că persoana cea mai apropiată de tine suferă și nu poți face nimic, doare ca naiba“
În noaptea de 8 spre 9 septembrie, o asistentă medicală a venit rapid la domiciliul cuplului la ora 4:30 dimineața. A rămas acolo timp de două ore pentru a calma suferința respiratorie a lui René. Ea a pregătit perfuzii pentru a administra trei tipuri diferite de injecții, inclusiv morfină.
"Când vezi că persoana cea mai apropiată de tine suferă și nu poți face nimic, doare ca naiba“, afirmă Dan Nicolae, în timp ce ochii i se umplu de lacrimi și i se pune un nod în gât. "Acea asistentă a făcut minuni. Până pe 10 septembrie, când René a murit, medicamentele își făceau efectul, lăsându-l inconștient sau aproape inconștient“, mărturisește el.
Dan Nicolae regretă că, la spitalul Saint-Jérôme, soțul lui a trebuit să aștepte mai mult de două luni pentru a consulta un oncolog și a trebuit să facă mai multe teste preliminare. René nu a primit niciun tratament. El nu putea fi tratat decât pentru a-i ușura durerea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News