O bandă a profitat de permisele de import pentru a introduce ilegal alcool metilic în Costa Rica. Cu un permis de import de băuturi alcoolice, suspecții au introdus în țară etanol pentru a-l amesteca cu apă, a-l îmbutelia și a-l vinde ilegal drept „guaro“, echivalentul țuicii românești.
Organizația a fost destructurată marți, la ora 6 dimineața, după ce agenți ai Secției de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Serviciului de Investigații Judiciare (SIEJ) au efectuat opt percheziții simultane la șapte locuințe și la un depozit. În această dimineață, pe lângă arestări, au fost confiscate trei camioane care se presupune că au fost folosite pentru distribuirea băuturii în Costa Rica, aproximativ 5 milioane de cenți, 6 canistre care se pare că conțin etanol pur 96% și 600 de cutii, fiecare conținând 24 de unități de băutură gata de vânzare, potrivit La Nacion.
Deocamdată, se știe că liderii rețelei, bărbați și femei, au între 25 și 63 de ani. În cele din urmă, deținuții au fost trimiși cu un raport la Procuratură, pentru a se putea stabili statutul lor juridic.
Un român din Costa Rica a ucis nouă oameni cu țuică de casă
Între 2019 și 2021, 95 de persoane au murit în Costa Rica din cauza consumului de băuturi alcoolice alterate cu metanol. Doar un bărbat de origine română, cu numele de familie Radulescu Radulescu, figurează ca suspect în acest caz.
Cu toate acestea, după decesul acestei persoane în ianuarie anul trecut, Parchetul adjunct al primului circuit judiciar din San José a trimis o cerere de clasare definitivă a cauzei la Tribunalul Penal.
Potrivit unui comunicat de presă al OIJ, suspecții sunt implicați în comercializarea băuturilor alcoolice îmbuteliate și etichetate, care sunt importate legal din Nicaragua. La un moment dat, același grup a obținut o autorizație de la Ministerul Sănătății "pentru a importa această băutură din Nicaragua în cutii de conserve, pentru a o îmbutelia și eticheta în țara noastră, însă autorizația specifică faptul că în cutiile de conserve importate din țara vecină din nord trebuie să se regăsească produsul finit".
„Este o conduită foarte gravă, care afectează sănătatea publică“
Se presupune că cei implicați au profitat de importurile de tunuri pentru a introduce ilegal etanol pur, cu o concentrație de 96%, "pentru ca, odată ce aveau acest produs în țară, să îl amestece, se pare, cu apă și să producă o cantitate mai mare de produs în vederea comercializării", adaugă Poliția Judiciară.
"Este o conduită foarte gravă, care afectează sănătatea publică, pune în pericol siguranța oamenilor și, evident, poate avea consecințe nefaste pentru persoanele care consumă această băutură, produsă în afara legii", a adăugat Wálter Espinoza, director al Poliției Judiciare.
În decembrie anul trecut, împreună cu ofițeri din cadrul Forțelor Publice, agenții OIJ au confiscat 30 de litri de etanol în Grecia de la un transportator care intrase prin Peñas Blancas. Acest bărbat se numără printre cei arestați marți. Toți sunt suspectați de încălcarea Legii privind drogurile psihotrope, sub aspectul deturnării de substanțe chimice esențiale sau precursori pentru fabricarea băuturilor alcoolice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News