Un român din Germania câștigă lunar, în medie, 2.444 euro, puțin peste un bulgar, dar sub un sirian. Indienii conduc topul muncitorilor străini, cu 5.227 euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Institutul pentru Economie din Germania a publicat o analiză referitoare la salariile muncitorilor străini din această țară, în comparație cu veniturile lucrătorilor germani. Astfel, se constată un decalaj serios între salariul mediu încasat de un german și cel încasat de un muncitor de altă naționalitate. Dintre lucrătorii străini, indienii câștigă cel mai mult în Germania și au reușit să își mărească semnificativ avansul salarial față de anul precedent. 

Salariul mediu al angajaților germani cu normă întreagă la sfârșitul anului 2022 a fost de 3.785 de euro, cu 904 euro mai mare decât salariul mediu ale persoanelor de naționalitate străină. Dintre cetățenii străini, salariile persoanelor cu cetățenie indiană sunt cu mult înaintea acestora, cu 5.227 de euro. Acest lucru se datorează faptului că mulți indieni sunt angajați în profesii academice STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).

Germania a atras tot mai mulți muncitori străini, în toate domeniile

 

În ultimii 10 ani, imigrația va deveni din ce în ce mai importantă pentru asigurarea forței de muncă calificate și a avut deja un efect important asupra creșterii ocupării forței de muncă în Germania. În timp ce numărul angajaților germani care fac obiectul contribuțiilor de asigurări sociale a crescut cu 8,4% între sfârșitul anului 2012 și sfârșitul anului 2022, ocuparea forței de muncă în rândul cetățenilor străini a crescut cu 128,5% în aceeași perioadă (calcule proprii pe baza BA, 2023a).

Creșterea ocupării forței de muncă în rândul cetățenilor străini a fost deosebit de mare la ambele extreme ale nivelurilor de calificare - în ocupațiile academice STEM și în munca necalificată.

Vezi și: Prețurile locuințelor din Germania au scăzut cu 10%. E cea mai mare scădere din ultimii 20 de ani

Începând cu 2012, guvernul german a accelerat recrutare de imigranți calificați din țări terțe puternice din punct de vedere demografic, cu accent pe profesiile STEM academice. Aceasta este singura modalitate de a stăpâni provocările demografice, digitalizarea și decarbonizarea în viitor. Creșterea ocupării în profesiile academice STEM în rândul persoanelor cu cetățenie indiană a crescut enorm în ultimii 10 ani. Astfel, dacă în anul 2012, în domeniul academic lucrau 3.750 de indieni, la finalul lui 2022 numărul acestora era de 27.566. Acest lucru a crescut mult media salarială în rândul indienilor.

Pe lângă profesiile academice STEM, creșterea ocupării forței de muncă în rândul cetățenilor străini a fost, de asemenea, foarte mare în domeniul muncii necalificate. În special, ocuparea forței de muncă a persoanelor cu cetățenie din România și Bulgaria, precum și din țările de origine ale refugiaților, cum ar fi Siria, a crescut puternic, mai scrie sursa citată.

Topul salariilor angajaților străini din Germania

 

Potrivit datelor statistice oficiale valabile la nivelul anului 2022, indienii se află pe primul loc în rândul angajaților cu normă întreagă din Germania, cu un salariu mediu lunar de 5.227 de euro - o creștere de 5,1% față de anul precedent. Pe de o parte, acest lucru este surprinzător, deoarece doar 6,9% din cei aproximativ 79.500 de angajați cu normă întreagă de naționalitate indiană au vârsta de 45 de ani și peste. Principalul motiv pentru nivelul ridicat al salariilor este faptul că aproximativ o treime dintre indienii care lucrează cu normă întreagă sunt angajați în profesii academice STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică).

Angajații cu normă întreagă de naționalitate bulgară au salarii lunare medii relativ scăzute, de 2.339 euro (2021: 2.164 euro), cei din România 2.444 euro (2021: 2.262 euro), iar cei din Siria încasează lunar, în medie, 2.519 euro (2021: 2.314 euro).

Salariul mediu pentru restul regiunii Africii (cu excepția Africii de Nord, care se ridică la 3.129 euro) se situează, de asemenea, la un nivel similar, la 2.486 euro (2021: 2.271 euro). Pentru aceste grupuri de persoane, motivul pentru salariile mediane scăzute este faptul că o proporție mare, până la mai mult de jumătate, dintre angajații care fac obiectul contribuțiilor de securitate socială sunt angajați în muncă necalificată. Comparativ cu anul precedent, s-au înregistrat creșteri procentuale ale salariului median al angajaților cu normă întreagă de aproximativ 8-10%.

Comparativ cu anul precedent, salariul mediu al tuturor germanilor care lucrează cu normă întreagă a crescut cu 3,9% și cu 5,6% în rândul angajaților străini.

Descarcă de aici studiul în format PDF.

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel