Un român din Marea Britanie, care a pretins în mod fals că a fost urmărit de extremiști în timpul revoltelor, a fost condamnat la închisoare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un român din Marea Britanie, care a pretins în mod fals că a fost urmărit de extremiști în timpul revoltelor, a fost condamnat la închisoare / Foto: Derbyshire Police
Un român din Marea Britanie, care a pretins în mod fals că a fost urmărit de extremiști în timpul revoltelor, a fost condamnat la închisoare / Foto: Derbyshire Police

Dimitrie Stoica, un migrant român de 35 de ani, a fost condamnat la trei luni de închisoare pentru răspândirea unui videoclip fals pe TikTok, în care pretindea că era urmărit în timpul unor revolte recente din Derby.

Dimitrie Stoica, tatăl a trei copii, a fost acuzat că a încercat să "stârnească ura rasială" prin acest videoclip, care a fost vizionat de aproximativ 700 de persoane miercuri seara, conform presei străine.

Conform informațiilor prezentate în fața tribunalului, videoclipul a fost transmis live la ora 22:00 și îl arăta pe Stoica alergând pe străzile din Normanton, un cartier din Derby cu o populație diversă din punct de vedere etnic.

În videoclip, Stoica a fost întrebat de ce aleargă, iar el a răspuns: "Fug frate pentru că aleargă după mine. Ei vin. Toată lumea să se dea înapoi."

Seema Mistry, procuror în caz, a explicat în fața instanței că Stoica a difuzat videoclipul cu intenția de a stârni frică și ură rasială în comunitatea locală. Mistry a subliniat că videoclipul a fost difuzat într-un context în care Normanton nu avea raportate probleme de violență sau dezordine publică.

"Acuzatul a încercat în mod clar să provoace panică și disensiune, sugerând că era urmărit," a spus Mistry.

 

Poliția l-a contactat pe român pe stradă, unde acesta a declarat că nu era urmărit

 

În arest, Dimitrie Stoica a recunoscut că videoclipul a fost o tentativă de a câștiga adepți pe rețelele sociale și că a dorit să fie considerat o glumă. El a fost acuzat de transmiterea unei comunicări false cu intenția de a provoca prejudicii.

Judecătorul districtual Michelle Jeffreys a condamnat dur comportamentul lui Stoica, subliniind impactul negativ pe care l-ar fi putut avea asupra comunității și asupra celor care au vizionat videoclipul. Jeffreys a avertizat că astfel de acte pot duce la efecte necontrolabile și că responsabilitatea de a utiliza rețelele sociale cu discernământ este extrem de importantă.

Andrew Cash, avocatul apărător al lui Stoica, a declarat că clientul său a venit în Marea Britanie în 2016 și că soția sa a născut al treilea copil al cuplului în urmă cu două săptămâni. Cash a subliniat că Stoica a fost într-o situație vulnerabilă, așteptând o decizie în privința statutului său de imigrant și că nu avea drept de muncă în Marea Britanie. Avocatul a adăugat că Stoica nu a prevăzut efectul negativ al videoclipului asupra publicului.

Michelle Shooter, adjunctul șefului poliției din Derbyshire, a comentat cazul subliniind importanța responsabilității pe rețelele sociale.

"Am văzut puterea extraordinară a social media în ultimele două săptămâni. Cu această putere vine și o mai mare responsabilitate. Orice acțiuni penale legate de dezordine, fie că sunt în persoană sau online, vor fi tratate rapid și ferm," a declarat Shooter.

Cazul lui Dimitrie Stoica subliniază riscurile și responsabilitățile asociate cu utilizarea rețelelor sociale, evidențiind cum informațiile false pot contribui la amplificarea tensiunilor și la destabilizarea comunităților.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel