Un român regretă că a revenit la Cluj, după 10 ani în străinătate: "Nu știu ce a fost în capul meu"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Mesajul unui român care a locuit 10 ani în străinătate și apoi s-a întors în țară a devenit viral.

Anual, mii de studenți se mută în Cluj-Napoca pentru a-și continua studiile, iar mulți dintre aceștia decid să rămână în oraș pentru a-și construi o carieră. Cu toate acestea, există și locuitori ai Clujului care au ales să plece în alte județe sau în străinătate în căutarea unor oportunități mai bune.

Un exemplu în acest sens este un tânăr clujean care, după finalizarea studiilor, s-a mutat în Germania, unde a locuit timp de 10 ani.

Acesta a decis recent să se întoarcă în Cluj-Napoca, însă revenirea nu a fost așa cum se aștepta. Tânărul susține că orașul nu s-a schimbat în bine, ba chiar unele aspecte sunt mai rele decât în urmă cu un deceniu.

"Bună tuturor,

M-am născut și am crescut la Cluj, iar după facultate am plecat în Germania, mai exact la Berlin, unde am locuit 5 ani, apoi alți 5 ani în Hamburg.

Am revenit în Cluj de aproximativ 4 luni și nu mă pot adapta aici. Mi se pare o nebunie cât de aglomerat a devenit orașul; nu mai este Clujul pe care îl știam.

Nu înțeleg cum de se complace lumea cu asta; calitatea vieții mi se pare absolut execrabilă comparativ cu cât de mult este lăudat orașul în presă.

În Germania, dacă evitai zonele turistice, era absolut ok; nu era bătaie în Lidl la case și nici nu stăteai o oră în trafic sau te băteai pe loc de parcare oriunde mergeai. Noroc că eu stau în apartamentul părinților (ei s-au mutat la țară) și am loc de parcare, dar nu știu cum se descurcă cei fără loc.

Am crezut că țara asta s-a mai dezvoltat, dar pare fix aceeași țară mohorâtă, cu aceiași oameni închiși la minte, doar că puțin mai 'machiată'. Noroc cu fondurile UE că s-au mai reabilitat străzile.

În ceea ce privește oamenii, mi se par mult mai agresivi în comunicare și te judecă foarte ușor, doar din aparențe. Chiar mă întristează că după 10 ani nu s-a îmbunătățit măcar mentalitatea...

Nu știu ce a fost în capul meu să mă întorc... acum încerc să îmi caut din nou un job în Germania.”, a scris tânărul pe o rețea de socializare, potrivit publicației locale Știri de Cluj.

Clujul, un oraș tot mai criticat

 

Comentariile internauților nu au întârziat să apară, majoritatea fiind de acord cu el, menționând faptul că orașul este portretizat într-o lumină mult prea favorabilă, care nu reflectă de fapt realitatea.

„De 100 de ori mai bine în Germania. În România e fain dacă vrei casă de vacanță la țară. Clujul e supraapreciat în absolut tot. În București e mai bun traficul pentru că ai metrou, aici dacă se întâmplă ceva îți ia 2 ore să ajungi în Baciu. N-avem un singur parking în tot orașul de nivelul celor care se fac la periferia unui oraș din Germania (mă refer la alea de oțel/beton), nu unul subteran sau suprateran din centru.

N-avem un singur parc decent. Ăla din centru pe o parte are drum, pe alta iar drum, niciodată nu te vei simți ca într-un parc real, ai mașini pe fiecare parte. În alte orașe mari ai parcuri reale în care te simți ca într-o pădure.

Floreștiul e un ghetou cu blocuri. O șansă bună pe care o avea Clujul era Soporul, dar s-a stricat instant când rechinii imobiliari au pus mâna pe el. De când vara miroase a hoit în tot orașul nu știu cum să fac să vând mai rapid tot ce am și să mă mut altundeva.

Dacă îl compari cu Berlin, e un mic sat. Un cartier din Berlin e cât Clujul.”, a scris un internaut.

„Păi s-a dezvoltat pentru bogați. Dacă stai în Gruia, undeva pe vârful dealului, sau în pădure în Făget, e mișto: aer curat, ai mașină în fața casei, piscină, rezolvi orice cu autoritățile cu o mică atenție. Dacă vrei să o iei de la zero, e nașpa și foarte scump.”, a mai adăugat un locuitor al orașului.

 

----------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel