Un român spune că salariul minim din Franța nu ajunge pentru nimic: "Ești ultimul muritor de foame"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cele mai bune și cele mai rele 53 de țări pentru a lucra ca emigrant: Italia este la finalul clasamentului / Sursa foto: freepik.com
Cele mai bune și cele mai rele 53 de țări pentru a lucra ca emigrant: Italia este la finalul clasamentului / Sursa foto: freepik.com

Un român spune că salariul minim pe economie din Franța nu ajunge pentru absolut nimic după scumpirile din ultima perioadă. 

Conform opiniei românului mutat în Franța, oricine ar avea dificultăți majore de supraviețuire, dacă ar câștiga doar salariul minim pe economie, fără nici un alt ajutor.

Fiind întrebat dacă un român care câștigă salariul minim pe economie, singur, fără familie, ar putea duce o viață decentă în Franța răspunsul lui a uluit mii de persoane pe internet.

„Nu te poți descurca niciodată cu salariul minim pe economie. Ești muritor de foame, ultimul muritor de foame în Franța”, spune acesta.

De asemenea, el a mai completat că în Franța nevoile de bază ale unei persoane pentru a supraviețui sunt mult mai mari decât ce oferă salariul minim.

„În Franța, cu salariul minim pe economie nu poți să plătești tot ce ai nevoie acolo, chirie, taxe, mâncare. Fără un ajutor, ești muritor de foame”, insistă el.

 

Cât este salariul minim pe economie în Franța

 

În Franța, deși salariul minim pe economie este unul dintre cele mai mari din Europa, nu conceput astfel încât să acopere toate nevoile unei persoane. Cunoscut sub numele de SMIC (Salaire Minimum Interprofessionnel de Croissance), salariul minim brut lunar este de 1.747,20 euro pentru o săptămână de 35 de ore de muncă.

Acest lucru reprezintă o majorare de 2,19% începând cu 1 mai 2023, având un tarif orar brut de 11,52 euro, conform presei franceze.

Însă părerile diferă de la un om la altul, iar românii nu s-au abținut din a comenta despre acest lucru.

„Franța are unul din cele mai mari salarii minime din Europa. Ajunge lejer pentru o chirie la periferie și mâncare. Adică trai decent, nu opulent. Și atât primește unul, care mătură pe străzi. Dacă te mai și duce bibilica puțin, și ai un job mai ok, te descurci fără probleme.

În România ce faci cu 2000 de lei salariu minim net? 400 de euro. Dacă stai în orașele mai mari, maxim îți plătești o chirie la o garsonieră și întreținerea. Dar de mâncat și alte "mofturi" din astea....ciuciu. Altă dată.”, scrie o persoană.

„Are dreptate nici de baghetă nu o să ai, păi doar chiria e 700 euro cu încă câteva sute ce să faci o cartelă transport, mâncare, întreținere, casă, mașină, asigurare, întreținut haine ce..la pușcărie trăiști mai bine….sau dacă ai casa ta e mai rău că ai taxă pe casă plus taxă că locuiești în ea, taxa de locuire…. Nici cu 2500 de euro abia ești tu singur să fii pe 0”, vine cu o părere total opusă o altă persoană.

 

Cât este salariul minim pe economie în România

 

Conform unui comunicat de presă de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat la 3.300 lei lunar începând cu 1 octombrie 2023. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar (aproximativ 664 de euro), fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă  o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum.

Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră (4 euro/oră), de aproape trei ori mai mic decât cel din Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel