Persoana care a comis atacul terorist din Bruxelles, soldat cu două victime și rănirea unei alte persoane, a fost identificată și pusă sub control de forțele de poliție belgiene în urma unei ample operațiuni desfășurate în comuna Schaerbeek. Ulterior, atacatorul a fost împușcat și a decedat în spital. Individul era un cetățean tunisian de 45 de ani și solicitase drept de ședere în Belgia în 2019, însă cererea i-a fost respinsă. Cele două persoane decedate în atac erau de cetățenie suedeză, în timp ce o a treia persoană rănită se afla în proces de recuperare într-un spital din Bruxelles. Se pare că Abdesalem Lassoued, autorul atacului, a trăit și în Suedia pentru o anumită perioadă.
Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, a subliniat că astfel de teroriști încearcă să intimideze și să submineze societatea liberă, însă a reafirmat că astfel de acțiuni nu vor reuși. Acest eveniment a crescut tensiunea în Suedia, de unde provin victimele, și a generat discuții privind posibilitatea desfășurării armatei pe străzi în Bruxelles, în vederea prevenirii altor potențiale atentate.
Tensiuni în creștere în Suedia
Tensiunea atentatului de la Bruxelles s-a răspândit rapid în Suedia, de unde sunt victimele teroristului. De altfel Suedia cunoaște o recrudescență a violențelor pe fondul tensiunilor cu comunitatea musulmană și cu Turcia, care până de curând s-a opus intrării Suediei în NATO.
"Oamenii sunt mai precauți, văd mai multă agitație, văd mai multă activitate din partea poliției. Schimbă multe, nicio zonă nu mai e sigură, se poate întâmpla orice oriunde. Au fost multe atentate", a declarat Ionuţ Stancu, un român stabilit în Suedia, pentru Știrile TVR.
Teroristul înarmat cu un Kalașnikov și purtând o geacă portocalie și cască albă, a deschis focul asupra mai multor persoane, după care a fugit pe un scuter. Înainte de atac, a postat pe rețelele sociale un clip cu el în care explica faptul că face parte din gruparea ISIS și că omoară infideli în numele lui Allah.
Vecinii din cartier ai teroristului sunt în stare de șoc.
Atacul terorist de la Bruxelles a căpătat și o dimensiune politică, în condițiile în care partidul liberal francofon cere desfășurarea armatei pe străzi, în aceleași condiții că după atentatele din 2015 de la metrou și aeroport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News