Un satelit uriaș a căzut din spațiu și s-a prăbușit în China, provocând o uriașă minge de foc după ce a aterizat forțat în nordul țării.
Imagini dramatice arată cum coloane de fum de foc umplu aerul în timp ce localnicii nedumeriți privesc cu uimire epava uriașă fumegândă, în timp ce înălțimea acesteia îi eclipsează. Un locuitor din satul Taizi Temple a relatat că epava a căzut miercuri, în jurul orei 6.50, în spatele casei lor, iar rămășițele nu au fost încă îndepărtate. Sătenii au fost avertizați că ar putea cădea resturi, dar zgomotul uriaș al prăbușirii i-a șocat în continuare.
Nu au fost raportate victime
Nu au fost raportate victime, iar un oficial din satul Taizi Temple a declarat că rămășițele satelitului nu au provocat pagube. Se înțelege că resturile vor fi probabil recuperate și procesate de baza de lansare. Oficialii au declarat că locul a fost securizat, iar personalul specializat se ocupă de situație.
Aceasta vine după ce un satelit uriaș s-a prăbușit pe Pământ în iulie, după ce oamenii de știință au controlat reintrarea sa. Nava spațială construită de britanici, numită Aeolus, a avut o întoarcere fără precedent după ce a încheiat o misiune spațială transformatoare. Aceasta nu era destinată reintrarea în atmosferă, dar rămăsese fără combustibil și fără timp.
Planul era ca satelitul să ajungă la 93 de mile deasupra Pământului înainte de a începe intrarea controlată și se spera ca satelitul să intre undeva deasupra Oceanului Atlantic și apoi să ardă în timp ce reintră în atmosfera terestră. După o rundă uriașă de aplauze în sala de ședințe a ESA, agenția a confirmat că Aeolus a aterizat aproape exact unde se aștepta.
Satelitul este o "adevărată poveste de succes"
Aeolus se afla pe orbită din 2018 și a fost prima navă spațială care a măsurat vânturile planetei noastre din spațiu. De când a rămas fără combustibil la începutul lunii, nava spațială a căzut spre Pământ cu o viteză din ce în ce mai mare. "Este destul de unic ceea ce facem noi. Nu găsești cu adevărat exemple de acest fel în istoria zborurilor spațiale. Din câte știm, este prima dată când am făcut o reintrare asistată de acest fel", a declarat șeful Biroului pentru resturi spațiale al ESA, Holger Krag, în timpul unei conferințe de presă.
Simonetta Cheli, directorul pentru observarea Pământului din cadrul ESA, a declarat că satelitul este o "adevărată poveste de succes", întrucât a rezistat dincolo de durata de desfășurare estimată de trei ani. Echipa speră că misiunea va acționa ca un punct de cotitură pentru modul de gestionare a navelor spațiale aflate la sfârșitul vieții lor, având în vedere că aproximativ 2.000 dintre cele aproximativ 10.000 de nave spațiale sunt defuncte.
Holger Krag, șeful biroului de siguranță spațială al ESA, a declarat: "Sustenabilitatea spațială trebuie să fie un efort global și trebuie să îmbunătățim semnificativ modul în care proiectăm și operăm misiunile în prezent." ESA dorește ca toate lansările sale să fie "neutre din punct de vedere al resturilor" până în 2030, ceea ce înseamnă că orice lucru desfășurat în spațiu trebuie să fie returnat după încheierea misiunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News