Un satelitul NASA se va prăbuși astăzi pe Pământ. Riscul ca acesta să lovească vreo persoană este scăzut

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Un satelit uriaș s-a prăbușit din spațiu la câțiva metri de o așezare de case. Mingea de foc a speriat cumplit oamenii / Foto: Unsplash
Un satelit uriaș s-a prăbușit din spațiu la câțiva metri de o așezare de case. Mingea de foc a speriat cumplit oamenii / Foto: Unsplash

Satelitul „pensionat” al NASA, Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI), este așteptat să reintre în atmosfera terestră la aproape 21 de ani de la lansarea sa în 2002.

Nava spațială de 660 de kilograme a fost folosită pentru a observa erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală de pe orbita sa joasă a Pământului, ajutând oamenii de știință să înțeleagă modul în care sunt dezvoltate și create exploziile puternice de energie.

"Nava spațială a fost lansată la bordul unei rachete Pegasus XL a Orbital Sciences Corporation, cu misiunea de a obține imagini ale electronilor de mare energie care transportă o mare parte din energia eliberată în exploziile solare", explică NASA.

 

Satelitul a adus îmbunătățiri în măsurarea formei și dimensiunii reale a soarelui



"A realizat acest lucru cu ajutorul singurului său instrument, un spectrometru de imagine, care a înregistrat razele X și razele gamma de la Soare. Înainte de RHESSI, nu fuseseră realizate imagini cu raze gamma și nici imagini cu raze X de înaltă energie ale erupțiilor solare. Datele de la RHESSI au furnizat indicii vitale despre erupțiile solare și despre ejecțiile de masă coronală asociate acestora.

Aceste evenimente eliberează în câteva minute în atmosfera solară echivalentul energiei a miliarde de megatone de TNT și pot avea efecte pe Pământ, inclusiv întreruperea sistemelor electrice. Înțelegerea lor s-a dovedit a fi o provocare".

În niciun caz nu a fost o pierdere totală de timp, întrucât RHESSI a înregistrat peste 100.000 de evenimente cu raze X.

De asemenea, satelitul a adus îmbunătățiri în măsurarea formei și dimensiunii reale a soarelui, aflând totodată că exploziile de raze gamma emise în timpul furtunilor cu fulgere sunt mai frecvente decât se credea anterior.

 

Satelitul va reintra în atmosferă în această seară



Cu toate acestea, NASA a pierdut comunicarea cu nava spațială, iar aceasta a fost ulterior scoasă din uz în 2018.

NASA și Departamentul Apărării preconizează că RHESSI va reintra în atmosferă la aproximativ 21:30 EDT miercuri, 19 aprilie, cu o incertitudine de +/- 16 ore.

Dar, din fericire, riscul ca acesta să lovească vreo persoană este scăzut - aproximativ 1 la 2.467.

Ei bine, un om care împinge limitele spațiului este Elon Musk, care ar putea avea în sfârșit o dată pentru primul zbor orbital al SpaceX către Marte - și s-ar putea să se întâmple destul de curând.

Vorbind luna trecută despre racheta sa Starship, în valoare de 3 miliarde de dolari, Musk a spus: "Nu spun că va ajunge pe orbită, dar garantez emoție. Cred că are, nu știu, să sperăm că are aproximativ 50% șanse să ajungă pe orbită".

Musk a confirmat că racheta este pregătită să pornească odată ce va primi licența de lansare de la Administrația Federală a Aviației (FAA) - ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea avea loc în orice zi a acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel