Un șef de bancă austriac spune marea problemă a românilor: "Nu fac bine. Austria era fix ca România, dar noi eram fericiți"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

România traversează o perioadă de transformări profunde din punct de vedere economic și social, iar unul dintre observatorii atenți ai acestor schimbări este Philipp Gamauf, un bancher austriac stabilit de opt ani în țara noastră. Într-un discurs fără ocolișuri, acesta a vorbit despre mentalitățile românilor, despre progresul economic și despre felul în care este percepută dezvoltarea în România, comparativ cu alte țări din regiune.

„România s-a dezvoltat foarte, foarte bine la capitolul nivel de trai. Eu sunt aici de opt ani și văd în jurul meu ce se întâmplă. Se deschid din ce în ce mai multe restaurante și cafenele care sunt pline. Oamenii își cumpără haine și mașini tot mai mari, dar nu știu dacă asta e un lucru chiar bun”, a spus Philipp Gamauf, punctând faptul că bunăstarea materială este vizibilă cu ochiul liber, însă aceasta nu este întotdeauna sinonimă cu echilibrul sau satisfacția personală.

Din perspectiva lui, cel mai important indicator pentru măsurarea bunăstării nu este salariul nominal sau numărul de mașini de lux de pe străzi, ci produsul intern brut ajustat la puterea de cumpărare – un indicator care reflectă în mod real câte bunuri și servicii își poate permite un cetățean într-o anumită economie.

„Vedem un nivel de trai care crește în continuare. Cel mai important indicator este produsul intern brut ajustat pe puterea de cumpărare. Asta înseamnă câte bunuri și servicii putem să achităm. Pe acest indicator, România a depășit recent Ungaria. Acest indicator s-a dublat în ultimii ani. Asta înseamnă că România devine o țară tot mai bogată, dar tot ne plângem”, a explicat bancherul austriac.

Marea problemă a românilor: se compară tot timpul cu alții

 

El atrage atenția asupra faptului că percepția despre sărăcie sau prosperitate este adesea relativă și influențată de comparațiile pe care le facem în jurul nostru. În opinia lui, românii au tendința de a se raporta constant la ce au alții, uitând să aprecieze progresele autentice făcute în ultimele decenii.

„România este acum la un nivel de trai, conform indicatorului pe care vi l-am zis, care arată câte bunuri putem să cumpărăm, nu cât costă. Deci nu depinde de nivelul de prețuri. România este la un nivel cam unde era Austria când eram eu copil. Îmi amintesc, când eram eu copil, că așa trăiam, era aproximativ același nivel de trai. Nimeni nu se plângea, toată lumea era fericită că Austria e atât de bogată, pentru că nimeni în jurul nostru nu era mai bogat. De fapt, cred că la asta ne uitam. Ne bucuram de ce avem și ne bucuram de faptul că în ultimii ani s-au îmbunătățit foarte mult lucrurile. Sau ne uitam la vecinii care au mai mult”, a completat el, făcând apel la o schimbare de perspectivă în rândul românilor.

Citește și Un român dezvăluie cea mai mare greșeală la muncă în Germania: "Ajută la salariu, dar regreți amarnic. Nu o mai face"

Gamauf susține că, în esență, oamenii din toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare, împărtășesc aceleași aspirații și îngrijorări. „Sunt niște diferențe, dar în general avem toți aceeași problemă: vrem să ne simțim în siguranță din punct de vedere financiar. E un lucru comun în toate țările: să punem bani deoparte, să avem un salariu care să fie în raport cu stilul nostru de viață.”

Declarațiile sale nu sunt doar observații abstracte. Philipp Gamauf vorbește din perspectiva unui om care a ales să trăiască și să muncească în România, asumând această decizie nu din teamă, ci din convingere.

Românii care merg în vest se bucură inițial, dar când văd prețurile apartamentelor nu mai sunt așa fericiți

 

„Eu m-am mutat în România și pentru mine a fost o soluție foarte bună. În general, dacă avem oportunități în viață care ni se oferă în alte țări, dacă firma îmi oferă o poziție mai bună în străinătate, pot să mă gândesc, poate fi o idee bună. Nu trebuie să te muți de teamă. Teama nu este în niciun caz un motiv bun pentru nicio decizie. Nivelul de trai, din punctul meu de vedere, nu este un motiv ca să ne mutăm într-o altă țară”, a declarat acesta, oferind un punct de vedere diferit față de valul de migrație care a caracterizat România ultimelor două decenii.

Totodată, bancherul a adus în discuție și dezamăgirile pe care le trăiesc unii români care, după ce au emigrat în Europa de Vest, descoperă că viața acolo nu este întotdeauna atât de strălucitoare pe cât părea la început.

„Știu mulți români care s-au mutat în Europa de Vest în ultimii ani și care se plâng că oamenii sunt reci, că e plictisitor. Inițial s-au bucurat că aveau salariu dublu, dar când au vrut să-și cumpere un apartament și au văzut că e un preț de trei ori mai mare ca în România, nu mai erau la fel de mulțumiți.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel