Publicitate
Da, în timp ce mulți ar spune "mai mulți bani, mai multe probleme", tot îți oferă un element de fericire în comparație cu a nu avea bani.
Daniel Kahneman și Matthew Killingsworth, de la Universitatea Princeton și Universitatea din Pennsylvania, au analizat cifrele pentru a vedea ce se întâmplă atunci când oamenii au bani.
Fericirea crește odată cu venitul, dar cât de mult?
Țineți-vă bine pentru că au descoperit că, în general, fericirea crește odată cu venitul.
Cercetarea anterioară a lui Kahneman din 2010 susținea că această tendință se oprește după ce venitul ajunge la aproximativ 75.000 de dolari, potrivit Money.com.
Orice sumă ulterioară și suma în dolari nu ar mai avea un impact direct asupra bunăstării tale.
Cu toate acestea, Kahneman și Killingsworth au publicat ultimele lor descoperiri în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, care contrazic această constatare de acum mai bine de un deceniu.
La studiu au participat 33.000 de americani
Ei au intervievat 33.000 de americani, cu cel mai mic salariu începând de la 10.000 de dolari pe an.
Acești participanți au fost urmăriți prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, care îi contacta în diferite momente ale zilei pentru a-i întreba cum se simt.
Cercetătorii au comparat aceste sentimente cu venitul persoanei respective pentru a obține datele lor.
Cei doi au descoperit că persoanele cu un salariu chiar și de până la 500.000 de dolari pe an aveau sentimente generale de fericire, potrivit CBS.
Killingsworth a spus într-o declarație: "În termenii cei mai simpli, acest lucru sugerează că, pentru majoritatea oamenilor, veniturile mai mari sunt asociate cu o fericire mai mare. Excepție fac persoanele care sunt înstărite din punct de vedere financiar, dar nefericite.
De exemplu, dacă ești bogat și nefericit, mai mulți bani nu te vor ajuta. Pentru toți ceilalți, mai mulți bani au fost asociați cu o fericire mai mare, în grade oarecum diferite.", conform Ladbible.
„Banii nu sunt secretul fericirii, dar probabil că pot ajuta puțin"
Killingsworth a spus că există aproximativ 20% dintre persoanele din "minoritatea nefericită" a căror fericire nu a crescut odată cu un salariu mai mare de 100.000 de dolari pe an.
El a adăugat: "Banii sunt doar unul dintre numeroșii factori determinanți ai fericirii. Banii nu sunt secretul fericirii, dar probabil că pot ajuta puțin".
Merită menționat faptul că colectarea lor de date pare să se bazeze pe corelație mai degrabă decât pe cauzalitate.
Nu este clar dacă acele răspunsuri la aplicațiile pentru smartphone au fost un rezultat al situației lor financiare sau dacă pur și simplu erau într-o dispoziție bună sau proastă în acel moment și nu aveau nicio legătură cu ceea ce aveau în bancă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News