Tânărul de 19 ani, membru al Gărzii Naționale, a doborât duminică un bombardier Su-25 în regiunea Zaporizhzhia, potrivit șefilor militari.
„Soldatul Gărzii Naționale... protejează cerul ucrainean în direcția Zaporizhzhya și îl distruge fără milă pe inamic cu un PZRK Igla”, se arată într-un comunicat de presă, folosind numele unui lansator de rachete antiaeriene rusesc.
Pe lângă doborârea celor șase avioane, 'Avenger' a doborât și o rachetă de croazieră rusă, au afirmat comandanții conform Daily Mail.
Tânărul a primit cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda președintele - Erou al Ucrainei
'Răzbunătorul' și-a început seria de ucideri în luna mai, când a doborât trei avioane Su-25, În urma cărora a primit de la președinte, distincția de erou, potrivit presei locale. De la crearea sa în 1998, acest premiu a fost înmânat la doar 650 de persoane.
„Voi distruge [avioanele rusești] atâta timp cât va fi necesar - până la victoria noastră”, a declarat soldatul pentru Ukrayinska Pravda la vremea respectivă.
Nu este nici pe departe prima poveste de eroism care iese la iveală pe câmpurile de luptă din Ucraina.
În februarie, un pilot supranumit "Fantoma din Kiev" a fost creditat cu doborârea a 10 avioane rusești în trei zile, în timp ce apăra orașul.
Se presupune că dublul-ace a pilotat un MiG-29 Fulcrum și a doborât două Su-35, două Su-25, un Su-27 și un МіG-29 în decurs de 30 de ore de la invazie.
Zvonurile despre "fantomă" au persistat luni de zile - și au fost îngăduite chiar de Serviciul de Securitate al Ucrainei - înainte ca forțele aeriene să recunoască faptul că acesta nu exista cu adevărat.
„Fantoma din Kiev este un supererou-legendă, al cărui personaj a fost creat de ucraineni”, a declarat forța pe pagina sa de Facebook.
Dacă pilotul ar fi existat, el ar fi fost primul as al secolului XXI.
Un alt erou este și pușcașul marin ucrainean
Printre alte fapte de eroism care au căpătat un statut aproape mitic se numără și pușcașul marin ucrainean care s-a aruncat în aer în timp ce distrugea un pod lângă Kherson pentru a-i opri pe ruși.
Vitaliy Volodymyrovych Skakun a fost însărcinat să pună capcane pe podul Henichesky, lângă Crimeea, pentru a-i împiedica pe ruși să treacă cu tancurile peste el.
El a reușit să fixeze explozibili pe structură, dar nu a reușit să scape din raza de explozie la timp înainte ca tancurile rusești să ajungă la el.
În ultimul mesaj al lui Skakun către camarazii săi, acesta a spus că oricum ar fi aruncat podul în aer - omorându-l pe el, dar oprind tancurile.
Și, pe Insula Șerpilor, un grup de apărători ucraineni a intrat în istorie spunându-i unei nave de război rusești care se apropia să "se ducă dracului".
Inițial, s-a crezut că toți cei 18 soldați de pe insulă au fost uciși în atacul care a urmat, dar ulterior s-a dovedit că au fost capturați.
Roman Hrybov, care a fost înregistrat în timp ce rostea fraza devenită celebră, a fost transferat în Ucraina în cadrul unui schimb de prizonieri și a primit o medalie pentru curaj.
Nava Moskva - nava filmată când a dat ordinul - a fost scufundată între timp, în timp ce insula în sine se află acum din nou sub control ucrainean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News