Rudolf Wittmann a plecat în Ucraina din proprie iniţiativă, la scurt timp după ce Rusia a invadat ţara vecină, prietenii afirmând că a făcut-o doar pentru că "nu a putut să asiste pasiv la o asemenea nedreptate".
Apropiaţi ai arădeanului au declarat miercuri că Rudolf a intrat în Legiunea Străină franceză la vârsta de 19 ani, "dar nu din dorinţa de a ţine o armă în mână".
"Avea un respect deosebit pentru ce înseamnă armata, cu disciplina, onoarea, mândria care îi reprezintă pe militari. Rudolf era cu dreptatea, era un om pe care Pământul nu îl merita, cu un suflet foarte bun şi cu o voinţă tare ca diamantul. De aceea a ales Legiunea, iar când a început războiul a spus că nu poate sta deoparte. L-am întrebat de mai multe ori dacă e sigur că asta îşi doreşte, că vrea să îşi asume riscul de a fi în prima linie a frontului, iar el a fost convins că nu există alt drum decât acela de a face ceva pentru o ţară care suferă. Îşi planificase plecarea cu trenul, însă când i-am văzut hotărârea, am decis să îl duc cu maşina până la graniţa cu Ucraina. Măcar atât să pot face, să îl văd trecut cu bine graniţa. Ne-am luat rămas bun la Halmeu", a declarat, pentru Agerpres, cel mai bun prieten din Arad al tânărului ucis, Marcus Jivan.
"Nu i-a fost frică de moarte, a spus că doar stinge luminile şi totul este Valhalla"
Familia victimei este prea îndurerată şi nu a dorit să facă declaraţii, însă prietenii spun că moartea lui Rudolf a provocat o undă de şoc.
"Ştiam la ce riscuri este expus, dar cu toţii speram că se va întoarce acasă viu. El a plecat în Ucraina doar pentru a face dreptate în felul său, a mers fără să fie plătit, iar după nici un an a ajuns în forţele speciale ale Ucrainei. Era foarte ambiţios, hotărât în orice făcea. Eu l-am cunoscut în urmă cu zece ani, la un club de airsoft din Arad, înainte de a pleca în Legiune. Am devenit cei mai buni prieteni. Tot timpul cât a fost în Ucraina am ţinut legătura cu ajutorul internetului, mă suna atunci când putea. Ultima oară am vorbit chiar joi", a mai declarat Marcus Jivan.
Rudolf Wittmann s-a îndrăgostit în Ucraina, iar iubita sa a anunţat decesul pe reţelele de socializare, unde şi-a luat rămas bun.
"Viaţa îţi oferă o persoană care schimbă totul. Cum începi să crezi că basmele prinţului nu sunt basme, ci realitatea, nu glumesc, că aşa a fost. Un străin care a venit în Ucraina să lupte pentru Ucraina, să-mi apere ţara şi mi-a devenit apărare, rezistenţă şi sprijin. Un om cu o inimă incredibilă, suflet sincer şi cu o bunătate incredibilă. Nu i-a fost frică de moarte, a spus că doar stinge luminile şi totul este Valhalla. Chiar era ca un viking, atâta putere şi curaj nu am văzut la nimeni", a scris tânăra din Ucraina.
Autorităţile ucrainene au informat "cu privire la decesul unui cetăţean român în Ucraina"
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că autorităţile ucrainene au informat "cu privire la decesul unui cetăţean român în Ucraina".
"Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Cernăuţi, a acordat asistenţă consulară specifică în cazurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite, constând in eliberarea documentelor în astfel de situaţii", transmite sursa citată.
Familia arădeanului aşteaptă repatrierea trupului lui Rudolf Wittman, procedură care ar urma să aibă loc peste câteva zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News