Decizia definitivă a instanței în cazul lui Andrei Voicu din Buzău, elev al Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ în 2018, a fost pronunțată. Nota 2, acordată după ce a ironizat profesoara prin intermediul unei postări pe Facebook, va fi ștearsă din registru. Mai mult, elevul va primi daune morale în valoare de 3.000 de lei.
Curtea de Apel Ploiești a hotărât că Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ trebuie să șteargă din registru nota 2 acordată lui Andrei Voicu în 2018 și să-i plătească daune morale de 3.000 de lei pentru suferința cauzată prin scăderea notei la purtare. Incidentul a avut loc când adolescentul, pe atunci în vârstă de 17 ani, a distribuit un clip video în care apărea profesoara de desen.
În postarea sa, elevul a ironizat profesoara, ceea ce a dus la o anchetă disciplinară, iar Andrei Voicu a fost sancționat cu nota 2 la purtare pentru primul semestru. Adolescentul a postat un videoclip cu profesoara de desene care era totodată și solistă într-un grup de muzică etno, opinând că este o „struțo-camilă a artei care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”.
Cadrele didactice din cadrul colegiului au decis să aplice o sancțiune elevului, constând în scăderea notei la purtare la 2. Mama elevului a contestat imediat sancțiunea. Drept rezultat, Andrei Voicu a reușit să scape de exmatriculare și repetenție în semestrul al doilea, primind o notă de 10 la purtare și astfel ridicându-și media anuală la 6.
Un tânăr român va primi 3.000 de euro daune de la fostul liceu, după ce a primit nota 2 la purtare
După trei ani de litigii, Tribunalul Buzău a pronunțat, la data de 7 aprilie 2023, anularea deciziilor Colegiului din Buzău referitoare la scăderea notei la purtare a lui Andrei. În urma acestei hotărâri, școala a fost obligată să șteargă mențiunile privind aplicarea notei 2 la purtare în semestrul I al anului școlar 2018-2019 din evidențele școlare ale reclamantului și să plătească daune morale în valoare de 3.000 de euro, plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. Colegiul Național „B.P. Hasdeu” a formulat un recurs împotriva acestei hotărâri, însă Curtea de Apel Ploiești l-a respins pe 30 ianuarie 2024, menținând decizia inițială a Tribunalului Buzău. Decizia instanței pune capăt definitiv proceselor.
În urma deciziei definitivă a Curții de Apel, nota respectivă va fi eliminată din registrul școlar, iar elevul va primi compensații morale pentru suferința provocată de scăderea notei. În trecut, Andrei Voicu a povestit că această situație a dus la o perioadă de depresie și chiar la internarea sa într-un spital de boli mintale, însă acum - absolvent de Psihologie în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași - se consideră un învingător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News