„În această dimineaţă circulă trenul CFR Călători 12 605 cu 12 vagoane având 870 de refugiaţii la bord, sosiţi în ţară cu un tren al Căilor Ferate Moldovene”; a transmis, luni, CFR Călători.
Plecarea din Iaşi a fost la ora 10:20, sosirea în Bucureşti Nord fiind estimată în jurul orei 17:15. Cetăţenii străini care provin din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători.
Compania a precizat că, din cauza fluxului mare de persoane, timpul de aşteptare la casele de bilete a crescut. Pentru evitarea aglomeraţiei de la casele de bilete, CFR Călători roagă pasagerii să cumpere bilete în trafic intern utilizând si următoarele alternative:
• site-ul www.cfrcalatori.ro,
• aplicaţia mobilă „CFR Călători mersul trenurilor şi bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store şi Huawei AppGallery)
• automatele de bilete din gară.
Până vineri, peste 57.000 de refugiați ucraineni au fugit în România pentru a scăpa de pericolele provocate de invazia rusă, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați. Mulți au fost aduși acolo cu ajutorul lui Pavăl Dragoș-Florin, un român.
Eforturile unui român de a transporta refugiați ucraineni în siguranță. Ucrainean: "A condus 12 ore pentru a ne salva"
Tânărul de 34 de ani din Focșani, România, răsfoia Facebook săptămâna trecută când a dat peste o postare în care se cerea ajutor pentru un grup de refugiați să scape din Odesa, Ucraina. Dragoș - Florin, proprietarul unei mici companii de transport cu două vehicule la dispoziție, a decis să intervină și să ajute.
"Așa a început totul", a declarat el pentru USA TODAY prin intermediul unui traducător. "Am resursele necesare, am timp. Haideți să o facem".
După ce a finalizat prima sa călătorie, nu și-a încetinit eforturile. Deși Ucraina a devenit prea periculoasă pentru a intra în ea, Dragoș - Florin și alți șoferi continuă să facă naveta refugiaților de la graniță la aeroport sau la centrele care oferă asistență refugiaților. El a spus că a închiriat 10 autobuze cu ajutorul donațiilor financiare pentru a ajuta la transportul refugiaților. "Atâta timp cât avem fonduri pentru autobuze, benzină și șoferi, vom continua să facem acest lucru", a spus el.
Prima călătorie de salvare a lui Dragoș - Florin în Ucraina a avut loc la 25 februarie, când împreună cu un alt șofer, a transportat șase persoane și două pisici din Odesa, într-o dubă cu nouă persoane.
"Este foarte riscant, deoarece la fiecare colț de stradă sunt blocaje rutiere și artilerie grea", a spus el. "Este înfricoșător". Deși nu mai conduce în Ucraina, Dragoș - Florin a mai făcut alte patru călătorii la graniță pentru a ajuta la transferarea oamenilor de la vamă. În timpul interviului cu USA TODAY, el a spus că era în drum spre a lua 11 copii de la un orfelinat ucrainean.
Întrebat de ce continuă să transporte refugiați, Dragoș - Florin a spus că o face "doar pentru a ajuta". "Ceea ce am văzut (în Ucraina) este o tragedie. (...) Ei se bucură că îi scoatem din zona de război", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News