DWD a raportat că săptămâna ve începe cu vreme însorită, iar luni se vor înregistra între 29 şi 34 grade Celsius, în timp ce în părţile de vest şi de sud-vest maximele vor atinge 36 de grade Celsius. Zonele de coastă nu vor fi cuprinse de valul de căldură, temperaturile menţinându-se între 20 şi 25 de grade Celsius.
Vârful acestui val de căldură va fi atins marţi, când se vor înregistra temperaturi de 40 de grade în zonele de sud-vest şi de vest, în timp ce în nord-est temperaturile vor varia între 30 şi 34 de grade Celsius.
Canicula a afectat în ultima perioadă Spania, Portugalia, Franţa şi Grecia, ţări unde s-au înregistrat numeroase incendii de pădure şi de vegetaţie. De asemenea, Marea Britanie a declarat vineri stare de urgenţă naţională şi a emis o avertizare de ''căldură extremă'' pentru anumite regiuni din Anglia valabilă luni şi marţi săptămâna viitoare, când temperaturile ar putea atinge valori de peste 35 de grade Celsius.
Un val de căldură a lovit și Spania
Valul record de căldură din Spania din ultimele zile a provocat deja 84 de decese, dar numărul urmează să crească. Temperaturi mari sunt anunțate până luni. Primul ministrul Pedro Sanchez spune că situația din țară e alarmantă: „Suntem la un nivel extrem de risc”.
Bilanțul provizoriu al valului de căldură din Spania, una dintre țările europene cele mai afectate de temperaturi ridicate, este de 84 de decese în doar 3 zile. Datele sunt prezentate de Institutul de Sănătate Carlos III, pentru perioada 10-12 iulie.
Deja luna trecută, 11 și 18 iunie, Madridul înregistrase peste 700 de decese, când a fost semnalat un val de căldură anormal, dar cifrele de data aceasta ar putea fi mult mai mari.
Aproximativ 1.300 de oameni mor în fiecare an în Spania din cauza căldurii, spun Cristina Linares și Julio Díaz, cercetătorii Institutului Carlos III.
După valul de căldură brutal din 2003, când peste 6.000 de oameni au murit în Spania în două săptămâni, a fost implementat un plan național cu măsuri preventive care acum sunt activate în mod regulat.
De duminica trecută, în mai multe zone ale ţării au fost înregistrate temperaturi de peste 40 de grade, potrivit Agenţiei de Meteorologie de stat. Recordul raportat până acum a fost atins la Almonte (Huelva) în urmă cu două zile, cu o maximă de 45,7 grade. Valul de căldură nu se va încheia cel puțin luni, 18 iulie și, într-adevăr, vârful este așteptat doar pentru acest weekend.
Au fost evacuați mii de oameni
Urgența de incendiu nu trebuie subestimată. Potrivit Direcției Generale Protecție Civilă, în prezent sunt 33 de incendii, dintre care „18 sunt active, 12 controlate și trei stabilizate”. Două noi focare au fost deja detectate, sâmbătă dimineața, în Mijas (Málaga) și Navafría (Segovia).
Valul de căldură declanșează incendii de vegetație în toată Europa
Valul de căldură toridă care a lovit Europa a declanșat zeci de incendii de vegetație. Temperaturile au depășit pe alocuri 45 de grade Celsius.
Mii de pompieri s-au luptat miercuri cu peste 20 de incendii care au făcut ravagii în Portugalia și în vestul Spaniei, amenințând satele și perturbând vacanțele turiștilor, pe fondul unui val de căldură care a ridicat temperaturile la peste 45 de grade Celsius (113 grade Fahrenheit) în unele părți ale Europei, transmite Reuters.
În Franța, sute de pompieri, sprijiniți de șase avioane cu apă, au luptat împotriva a două incendii de vegetație în sud-vestul țării, care au determinat evacuarea a mii de rulote, a declarat prefectul Girondei, Fabienne Buccio. În Santiago de Guarda, în districtul portughez central Leiria, Albertina Francisco se străduia să își stăpânească lacrimile în timp ce un nor de fum negru se ridica deasupra micului sat.
"A fost foarte greu", a declarat Francisco, în vârstă de 42 de ani, care își ajuta sora bolnavă să se evacueze. "Nimeni nu a ajutat - pompierii și avioanele (de bombardament cu apă) au ajuns aici abia acum... Statul trebuie să facă mai mult pentru a ne ajuta".
Unii săteni au salvat animalele de companie, în timp ce alții i-au ajutat pe pompieri să lupte cu flăcările.
Autoritățile din Leiria, Spania, au blocat șoselele
În Leiria, unde peste 3.000 de hectare au ars până acum, autoritățile au blocat autostrăzile principale și străzile secundare, deoarece vântul puternic a îngreunat lupta pompierilor cu flăcările. Cea mai importantă autostradă din Portugalia, care leagă capitala Lisabona de Porto, a fost, de asemenea, blocată din cauza unui alt incendiu mai la nord.
Aproape 900 de pompieri se luptau cu trei incendii active numai în Leiria, în timp ce în întreaga Portugalie continentală erau 2.841 de pompieri la sol și 860 de vehicule.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News