Publicitate
Frica şi incapacitatea de a recunoaşte abuzurile sunt principalele motive pentru care victimele violenţei domestice nu cer ajutor, iar mulţi români, mai bine de o treime, nu ştiu că cei care au de suferit din cauza unor astfel de fapte au anumite drepturi de care pot beneficia.
De la aceste rezultate ale unor cercetări recente porneşte campania de informare şi conştientizare, lansată de Comisia Europeană şi denumită "Keep your eyes open", cu varianta în limba română "Nu voi închide ochii", pentru ca oamenii să recunoască mai uşor semnele agresiunii în familie şi să ştie cum să acţioneze.
Una din patru femei din România este victima violenţei domestice
Psihologul Ligia Moise spune că de multe ori este foarte importantă reacţia celor din jur, iar o simplă vorbă bună poate fi de ajutor: „Chiar dacă nu sunt urme fizice pe care mulţi oameni le justifică într-un fel: 'am căzut, mi s-au întâmplat lucruri şi de aia vezi tu o vânătaie pe faţa mea sau pe braţele mele', şi atunci n-o să spună. Dar ai s-o vezi că este tristă, ai să vezi că e cu gândul în şapte locuri, vezi că la un moment dat poate nu mai performează la fel la serviciu. Şi, natural şi firesc, ar fi să ne oprim din toată fuga nebună a acestei vieţi şi să îi spunem atât: 'Am impresia că nu eşti bine. Nu te întreb ce se întâmplă dacă nu vrei să-mi spui, dar vreau să ştii că dacă vei avea nevoie, eu te ascult oricând. Dacă tu crezi că eu pot să-ţi fiu de folos vreodată, uite numărul meu de telefon'. De cele mai multe ori, dacă vorbim de victima violenţei domestice, agresorul reuşeşte într-un timp relativ scurt să o izoleze de familie, de prieteni, de colegii de serviciu cu care până atunci avea, cât de cât, o viaţă socială“.
Astăzi, personalităţi publice au răspuns la o provocare numită "Ochii larg închişi", s-au privit faţă în faţă cât mai mult timp cu putinţă, pentru a-i încuraja, simbolic, pe oameni să nu închidă ochii în faţa victimelor violenţei domestice, potrivit RRA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News