EXCLUSIV  Unde pot învăța copiii, dacă vrei să te stabilești în Grecia, cu familia

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Românii care se stabilesc în Grecia au și posibilitatea de a-și înscrie copiii la o școală cu predarea în limba română. Aceste școli au fost înființate de ONG-uri, în marile orașe, având sprijinul autorităților române și profesori plătiți de statul român.

Educația în Grecia este gratuită, fiind finanțată din bugetul statului. Sistemul de educație din Grecia împarte școala în trei cicluri de învățământ: primar, secundar și terțiar. Primul include învățământul preșcolar și școala primară. Preșcolarii merg la grădiniță (Nipiagogeia), timp de doi ani. Învățământul este obligatoriu pentru copiii cu vârsta de până la 15 ani. Astfel, școala primară și nivelul secundar inferior sunt obligatorii, iar restul, facultative. Școala primară (Dymotiko) durează șase ani, pentru copiii cu vârsta între 6 și 12 ani. Nivelul secundar inferior – sau gimnaziul (Gymnasio) durează trei ani și este, de asemenea, obligatoriu, pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani.

 

Învățământ liceal sau profesional


Învățământul secundar superior – sau Liceul General (Geniko Lykeio) - durează trei ani, pentru tinerii cu vârsta între 15 și 18 ani, fiind facultativ. După vârsta de 15 ani, după ce au absolvit ciclul de învățământ gimnazial obligatoriu, tinerii pot opta și pentru liceul profesional (Epangelmatika Lykeia) sau școli profesionale (Epangelmatikes Sholes), cu învățământ secundar profesional sau vocațional. În aceeași categorie a învățământului post-secundar neterțiar intră și institutele de instruire profesională (IEK).

Citeşte şi: Cum poți obține cetățenia, dacă vrei să te stabilești în Grecia

Sistemul de evaluare la școala primară din Grecia este diferit față de cel din România. În primii doi ani, evaluarea este doar descriptiv-orală, iar în următorii doi se face pe bază de calificative între A și D (A=excelent, până la D=rezonabil). În ultimii doi ani ai școlii primare, elevii primesc note, între 10 și 5.

În Grecia există și un sistem de „meditații” instituționalizat, pentru a-i ajuta pe copii și pe tineri să poată face față cerințelor și materiei care se predă la școală. Astfel, există școli private, numite „frontistiria”, unde elevii sunt meditați la materiile din curricula școlară, pe care le pot alege, în funcție de nevoile fiecăruia.

 

Universități sau școli tehnologice


Nivelul terțiar de învățământ este împărțit în două sectoare: universitar și tehnologic. Toate instituțiile din sistemul terțiar poartă denumirea de Instituții de Învățământ Superior (AEI), dar în sistemul universitar sunt incluse universitățile (Panepistimia), politehnicile (Politehnia) și școlile superioare (de Teologie, Arte, Turism, Navigație, Militare, de Ordine Publică etc), iar în cel tehnologic intră institutele educaționale tehnologice (TEI) și școlile superioare de educație pedagogică și tehnologică (ASPETE).

Citeşte şi: Munca în Grecia: cum te angajezi și cum poți lua pensie – Evitați ofertele de la persoane neautorizate!

La fel ca în celelalte sisteme de educație din țările europene, după învățământul universitar urmează masteratele și doctoratele. Studiile de master (Metaptyhiako) durează între 1 și 2 ani, iar cele doctorale (Didaktoriko), între 3 și 6 ani. Grecia a aderat, la fel ca România, la Sistemul Bologna și la Sistemul european de credite transferabile (ECTS), iar studiile universitare și postuniversitare sunt recunoscute la nivel european și internațional.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel