În fiecare an, Veneția atrage mii de turiști. Vara, 100.000 de turiști se cazează în oraș. La acești se adaugă, și câteva mii de vizitatori de o zi. Pe scurt: orașul istoric lagunar este una dintre destinațiile de top din Italia. Potrivit organizației culturale ONU UNESCO, situația orașului nu este favorabilă.
Nu doar turismul de masă, ci și boom-ul construcțiilor și schimbările climatice au afectat orașul. Prin urmare, UNESCO a recomandat clasificarea Veneției drept sit pe cale de dispariție a Patrimoniului Mondial.
Pagubele „ireversibile” sunt iminente
Orașul lagunar italian este amenințat cu pagube „ireversibile” dacă autoritățile din Italia nu vor face mai mult pentru a-l proteja, a explicat organizația culturală ONU la sfârșitul lunii iulie. În septembrie, Consiliul Patrimoniului Mondial al statelor membre UNESCO va vota clasificarea.
O combinație a consecințelor factorilor artificiali și naturali deteriorează structura clădirilor din Veneția și lasă zona urbană să „degradeze”, spun reprezentanții UNESCO. Pe lângă efectele turismului și consecințele schimbărilor climatice, organizația numără printre deteriorări și proiecte de construcții înalte care au lăsat o „impresie vizuală negativă considerabilă”. Multe dintre aceste probleme sunt cunoscute de ani de zile.
Reguli stricte pentru turiștii din Veneția, dar „nici un progres semnificativ”
Deși în Veneția există niște reguli pe care turiștii ar trebui să le respecte pentru a nu primi o amendă uriașă, nimeni nu ține cont de ele. Se discută în mod repetat și despre introducerea taxelor de intrare pentru turiști. Potrivit UNESCO, 11 până la 14 milioane de oameni vizitează Veneția în fiecare an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News